Nieuws

Belgische krant koopt exclusieve interviews met Rode Duivels

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws heeft een exclusief voorrecht verkregen op interviews met spelers van de nationale voetbalselectie. In elke interlandperiode met De Rode Duivels zal één speler niét beschikbaar zijn voor andere media. Bij de Belgische journalistenorganisaties leeft de vrees dat deze deal de clubs op een idee zal brengen.

De deal is onderdeel van de overeenkomst tussen de Belgische voetbalbond (KBVB) en DPG Media, waaronder Het Laatste Nieuws en tv-zender VTM vallen. Pierre Bilic, secretaris-generaal van Sportspress, de organisatie van sportjournalisten: ,,Zo'n exclusiviteit in papieren media zie je zelfs niet in Engeland. Enkel nu bij onze nationale ploeg.”

De exclusiviteit bestaat al langer voor tv-zenders. In België is deze voor het eerst overgewaaid naar een papieren medium. KBVB-communicatiedirecteur Manu Leroy zegt: ,,Rechtenhouders op grote toernooien exploiteerden hun extra access vroeger ook al maximaal op radio, tv en hun digitale platformen. Wat is het verschil, behalve dat er nu impact is op een krant?”

,,Je kunt de mediawereld niet langer enkel vanuit een kranten- of televisiestandpunt bekijken”, zegt KBVB-directeur Peter Bossaert in Sport/Voetbalmagazine. De papieren media zijn tegenwoordig verbonden met online- en videomedia, waar vaak exclusiviteiten gelden. Als je exclusief met iemand samenwerkt op het videoterrein, lijkt het mij logisch dat je die partner de kans geeft om een uitloper van die video in de krant aan te bieden.”

In Nederland is het AD (incuslief de aangesloten regionale kranten) als onderdeel van DPG Media de mediapartner van de KNVB. Bij het aangaan van de overeenkomst in september 2016 werd gesproken over een meerjarige looptijd. Journalisten van het AD genieten geen exclusieve voorrechten met betrekking tot Oranje.