Nieuws

‘ZDF eist naamwijziging bokser’

De publieke tv-zender ZDF zendt geen bokswedstrijden meer uit van boksers, die onder het management van Boxstall Universum vallen. Volgens het managementbedrijf vloeit de breuk voort uit de eis van ZDF dat boksers hun naam wijzigen, zoals in Duitsland wel vaker voorkomt. ZDF bestrijdt de aantijgingen met klem.

Met name profboksers met een buitenlandse familienaam hebben in Duitsland gekozen voor een andere naam, Het motief daarvoor is dat een meer Duits klinkende naam beter geschikt is voor de marketing van een bokser. Zo noemt Adnan Catic zich in de ring Felix Sturm, heeft Avetik Abrahamyan gekozen voor Arthur Abraham en bokst Muamer Hukic onder de naam Marco Huck.

De breuk tussen ZDF en Boxstall Universum vloeit voort uit een geschil rond de bokser Artem Harutyunyan. ,,Het ZDF heeft ons laten weten dat Artem niet meer in aanmerking voor het hoofdgevecht live op tv omdat hij zich niet onder een nieuwe naam wil laten vermarkten”, stelt Ismail Özen-Otto van Boxstall Universum.  Hij zegt de verlangens van ZDF te kunnen bewijzen met opnamen uit telefoongesprekken en mailverkeer. Zowel de bokser als Özen-Otto weigert mee te werken aan de gewenste naamwijziging.

Volgens ZDF is de samenwerking met Boxstall Universum verbroken omdat de kijkcijfers van een live uitgezonden gevecht op 9 november 2019 tegenvielen. Het duel met Harutyunyan, winnaar van een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2016, trok 820.000 kijkers en bereikte daarmee op een nachtelijk tijdstip (00.30 uur) een marktaandeel van 8,2 procent  ,,De belangstelling op tv voor dit gevecht was ontnuchterend. Daarom komt er geen tweede avond met Boxstall op tv”, verklaarde ZDF-sportchef Thomas Fuhrmann tegenover persbureau DPA.