Nieuws

Corona-advies: ‘Zoek oude filmpjes op’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren grijpt de coronapauze aan voor onder meer het online presenteren van sportfilmpjes. Via LinkedIn doet hij een oproep aan sportliefhebbers die in het bezit zijn van bijzonder materiaal.

Voorbeelden van filmpjes die openbaar gemaakt zouden kunnen worden zijn beelden uit de jaren 30 van de vorige eeuw, stadionrondleidingen wandelingen door wijken met straatnamen van sporters. Ook wil Van de Vooren geschiedenisliefhebbers leren hoe ze archiefonderzoek kunnen doen. ‘De notulen van Ajax van 1943, de bouwtekeningen van het Goffert-stadion, hockeyfilmpjes uit de jaren dertig - ik weet ze zo te vinden. Sportliefhebbers kunnen van mij zo leren hoe ze thuis archiefonderzoek kunnen doen en zo fantastisch materiaal kunnen vinden’, schrijft Van de Vooren op LinkedIn.

Hij biedt tevens zijn bereidheid aan om de filmpjes gratis online te zetten. ‘Als je mee wilt doen, laat het me weten’, aldus Van de Vooren, die op de website sportgeschiedenis.nl doorlopend gebeurtenissen uit het verleden in herinnering roept.