Nieuws

Ergernis groot over woorden minister Eric Wiebes aan adres zzp’ers

De uitlatingen van minister Eric Wiebes in de uitzending van WNL op Zondag over zzp’ers heeft veel losgemaakt, ook onder de vele zelfstandigen in de beroepsgroep van journalisten, fotografen en cameramensen.

,,De coronacrisis zal voor heel veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen”, zei hij afgelopen zondag. ,,Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. De zzp’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.”

De NSP heeft daar nog dezelfde dag afstand van genomen, net als trouwens premier Mark Rutte in zijn televisietoespraak van maandagavond. Rutte kondigde daarin steun aan zzp’ers aan.

Velen van ons zijn immers zelfstandig, uit overtuiging of uit noodzaak. We kennen de ondernemersrisico's, maar corona valt daar niet onder. Dat virus dupeert ons allen op een wijze die niemand heeft kunnen voorzien.

Er is, zo schreven NSP-voorzitter Marco Knippen en ondergetekende zondag al op de Facebookpagina Mixed Zone, geen redelijkheid te vinden in de uitlatingen van minister Wiebes. Mediabedrijven en journalisten ondervinden net als alle anderen klappen van de coronacrisis.

De NVJ maakt zich sterk voor een noodfonds voor zelfstandige (foto)journalisten omdat zij hard worden getroffen, meldde Secretaris Zelfstandigen Rosa García López. Via een speciaal meldpunt kunnen zelfstandigen de impact van de virusmaatregelen op hun opdrachten melden. Zie ook: https://www.villamedia.nl/artikel/coronavirus-wegwuivende-woorden-minister-wiebes-over-zzp-risico-vallen-slecht

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) meldt dat zzp’ers gebruik kunnen maken van de BMKB (Borgstelling MKB-kredieten) als zij een onderneming bezitten zoals eenmanszaken, VOF’s of BV’s. https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb

Het kabinet onderzoekt tevens of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van de Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen bij.

Wij houden jullie hiervan ook met regelmaat op de hoogte in de komende periode.

En Wiebes? Die heeft zich over dit onderwerp niet meer laten horen.

 

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP