Nieuws

Opnieuw een boek gevuld met uitspraken van Johan Cruijff

De uitspraken en het taalgebruik van Johan Cruijff hebben Rob Siekmann geïnspireerd tot een nieuw boek met als titel ‘Cruijffiaans’. Het is al het derde boek waarin Cruijff op deze manier wordt belicht. Eerder gebeurde dat al door Henk Davidse (in samenwerking met Henk ten Berge) en Volkskrant-informatiespecialist Sytze de Boer.

Siekmann behandelt het gedachtengoed van Cruijff in verschillende thema’s. Hij belicht de uitspraken vanuit invalshoeken als Cruijffs persoonlijke opvattingen, de organisatie, de voetbaltechniek, reglementen en spelregels. ‘Als je je best ervoor doet, zoals Rob  Siekmann heeft gedaan, kun je zien dat Cruijffs opvattingen over het voetbal en over sport in het algemeen, uiterst serieus genomen moeten worden’, schrijft Henk Spaan in het voorwoord.

Cruijffs gevleugelde uitspraak ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ wordt doorgaans ontleend aan een tv-uitzending op RTL op 24 april 1997. Onvermeld, ook door Siekmann, blijft steeds dat Willem van Hanegem ruim een kwart eeuw eerder al in een variant daarop ongeveer hetzelfde zei.

,,Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen. Welnu, dat zullen we moeten doen”, zei Van Hanegem in april 1970 vlak voor de eerste halve-finalewedstrijd tegen Legia Warschau, toen hij in Polen een zwaar bemodderd veld aantrof. Feyenoord bleef vervolgens overeind. Op de 0-0 volgde een 2-0 zege in Rotterdam waarmee Feyenoord de finale van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen bereikte.

Siekmann was de oprichter en eerste directeur van het ASSER International Sports Law Centre in Den Haag, en is emeritus hoogleraar internationaal en Europees sportrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft diverse voetbalpublicaties op zijn naam staan. Recente boeken zijn De voetbalspelregels (met een voorwoord van Marco van Basten) en Lex ludica: socces rules revisited.

Cruijffiaans telt 100 pagina’s en kost 24,95 euro. Het is uitgegeven door 20/10 Uitgevers.