Nieuws

‘Beste voetbalboek’ ook genomineerd voor ‘Beste sportboek’

Uit een aanbod van 47 boeken zijn vijf boeken genomineerd voor de verkiezing van ‘het beste sportboek van 2019’.  De winnaar ontvangt de Nico Scheepmaker Beker die medio mei voor de 16e keer zal worden uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Hugo Logtenberg met ‘De hand van Van Gaal’, een reconstructie van de WK-route van Oranje in 2014.

Twee van de vijf genomineerde boeken hebben betrekking op voetballers. Frank Heinen, eerder verkozen tot NSP-journalist 2019, werd genomineerd met ‘Buiten de Lijnen’. Met dat boek (verhalen over ‘vergeten voetballer’) won hij in maart de verkiezing van ‘Het beste voetbalboek van het jaar’.  De biografie van Johan Cruijff (van Auke Kok) was het andere genomineerde voetbalboek. Daarnaast viel de keus op ‘Briek – de laatste Flandrien’ van Herman Chevrolet over de Vlaamse wielrenner Briek Schotte (1919-2004),  ‘Paul Dogger’ (het levensverhaal van een tennistalent door Peter Zantingh) en ‘Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen van André van Kats.

Van de 47 ingezonden boeken, met 17.000 pagina’s, zijn er 25 gewijd aan voetbal of voetballers. De bestellers over Marco van Basten en Memphis Depay werden niet genomineerd. Negen boeken gaan over wielrennen of renners. 

In het radioprogramma De Nieuws BV betreurde juryvoorzitter David Endt maandag 27 april de geringe diversiteit binnen de auteurs van sportboeken. ,,Het zijn nu vooral blanke mannen. Van vrouwen en lhbt’ers zie je nauwelijks boeken. De diversitet moet echt opgekrikt worden”, aldus Endt.

De Nico Scheepmaker Beker is een prijs vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 onder meer columns schreef over sport. Hij was volgens de initiatiefnemers van de verkiezing niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.

Een vijfkoppige jury wijst de winnaar aan. Op www.olympischstadion.nl is te zien welke boeken door uitgeverijen zijn ingezonden voor de verkiezing.