Nieuws

Weinig interesse voor doping bij Duitse journalisten

In Duitsland is door de Technische Universiteit München bij bijna 3.500 sportjournalisten onderzoek gedaan naar ‘kennis en betrokkenheid van sportjournalisten tot doping en verslaggeving over doping’. Liefst 19 procent gaf aan sowieso geen interesse op te kunnen brengen voor doping. 

Een meerderheid van 62 procent liet weten niets over doping te hebben gepubliceerd. Meer dan de helft achtte zich ‘niet competent’ daarvoor en over ‘onvoldoende kennis van het thema’ te beschikken. 

Aanleiding voor de studie door vier wetenschappers was de tv-documentaire (ARD) Der Gier nach Gold in januari 2019 rond dopingpraktijken in Erfurt waaruit het justitiële onderzoek Operation Aderlass voortkwam.

Slechts 3,5 procent gaf aan in het seizoen 2018/2019 méér dan 10 bijdragen over doping te hebben gepubliceerd. Bij een vorig onderzoek in 2012/2013 betrof dat 4,1 procent.

Voor het onderzoek benaderden de wetenschappers van de faculteit voor sport- en gezondheidswetenschap online alle 3.415 leden van de organisatie van Duitse sportjournalisten (VDS. Daarnaast werden nog tien niet aangesloten sportjournalisten bevraagd. Aan het onderzoek met 37 vragen werkten 906 sportjournalisten (26,5 procent) mee.

In de beantwoording kwam naar voren dat 47 procent van de journalisten dopingonderzoek te tijdrovend vindt, terwijl 32 procent de journalistieke research te duur acht.