Nieuws

Grote verschillen in coronasteun aan (sport)journalisten

AIPS-president Gianni Merlo riep vorige week de NSP en Europese zusterfederaties van de NSP op voor een conference call over de noodsteun aan (sport)journalisten en fotografen in coronatijden. Circa 25 Europese organisaties voor sportjournalisten namen daaraan deel, waaronder de NSP.

In die videobijeenkomst is gebleken dat de steunmaatregelen ver uiteen lopen. Soms is het beter geregeld in Nederland, vaak is het slechter, zo bleek uit een inventarisatie. De AIPS verzamelt wereldwijd dit soort gegevens in de hoop een vuist te kunnen maken voor de bescherming en steun aan getroffen collega’s.

Zo rapporteerde onze Ierse collega dat (sport)journalisten – indien zij geen andere vorm van inkomsten hebben – per maand een uitkering van 1.517 euro krijgen. De inkomenssteun loopt in elk geval tot medio juni door.

In Luxemburg heeft de regering steun toegezegd aan de uitgevers, als teken van het vitale belang van de media tijdens de coronacrisis en het bestrijden van nepnieuws. De uitgevers krijgen 5.000 subsidie per werknemer.

De Roemeense regering stelt 40 miljoen euro beschikbaar aan tv-stations, kranten en websites voor de komende vier maanden, maar heeft geen specifieke steun toegezegd aan individuele journalisten. ,,Zoals in zo veel Europese landen en in de rest van de wereld, beleven sportjournalisten in Roemenië lastige tijden”, verzucht onze collega Dumitru Graur.

AIPS-president Merlo wil alle gegevens bundelen om een vuist te kunnen maken tegenover overheden.

Lees indien gewenst ook even het relaas van onze Ghanese collega Seidu Adamu, die zich in coronatijden afvraagt ,,wie er nog luistert naar sportjournalisten.”

,,Sports journalists are the least considered in the distribution of resources in the fight against COVID-19, they are seen as 'super humans' who can take care of themselves and their families”, aldus Adamu.

GERARD DEN ELT

 

https://www.aipsmedia.com/index.html?page=artdetail&art=28014&Post-COVID-journalismCoronavirusGhana