Nieuws

Strikte mediaregels bij hervatting Duitse competitie

Het was een oprecht verzoek van een collega die graag weer live voetbal wilde zien. Of het mogelijk was te accrediteren voor wedstrijden in de Bundesliga, nu daar de bal weer gaat rollen? Ja, de grenzen zijn gesloten, maar immers alleen voor niet-noodzakelijk verkeer toch?

Een verzoek bij onze Duitse zusterorganisatie Verband Deutscher Sportjournalisten (VDS) hielp hem én ons snel uit de droom.

De Duitse voetbalbond is strenge mediaregels met de autoriteiten overeengekomen, opdat de wedstrijden met de inzet van een minimumaantal journalisten en fotografen voor een maximaal bereik kunnen zorgen. Daarover is afgelopen woensdag overeenstemming bereikt.

Bij de voetbalwedstrijden mogen in elk stadion slechts 10 verslaggevers en 3 fotografen aanwezig zijn. De uitverkoren fotografen moeten werken in poolverband en hun beelden ter beschikking stellen aan collega’s, zo is afgesproken.

VDS zegt niet blij te zijn met die situatie, ,,maar het was het maximaal haalbare”. Een van de afspraken is dat alleen journalisten en fotografen die geregeld bij de thuisploeg werken, in aanmerking komen voor accreditatie. Daarmee wordt reizen over grote afstanden voorkomen; verkeer tussen Duitse regio’s en bondsstaten is nog steeds verboden.

De VDS meldt een vergelijkbare situatie in het basketbal. Daar wordt in juni om de landstitel gespeeld in een toernooi in München. Daar worden slechts twee verslaggevers van persbureaus toegestaan en foto’s worden gemaakt door slechts één (!) poolfotograaf.

Ook de paardenraces in Hannover worden hervat en ook daar zijn slechts enkele lokale verslaggevers en vaste fotografen welkom.

De Duitse tennisfederatie overweegt eveneens in juni weer met toernooien te beginnen, maar ook daar is het aantal accreditaties beperkt.

De NSP zal uiteraard de vinger aan de pols houden indien ook hier over enkele maanden de sportcompetities worden hervat.

GERARD DEN ELT