Nieuws

VoetbalTV dreigt kopje onder te gaan

Het videoplatform VoetbalTV kan nog altijd niet van de grond komen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op basis van de privacywetgeving bezwaar tegen het inzetten van ‘slimme’, gemonteerde camera’s die wedstrijden in het amateurvoetbal volautomatisch registeren. Via het videoplatform zouden spelers, trainers, coaches, scheidsrechters en fans voetbalmomenten kunnen bekijken en delen. 

VoetbalTV is een videoplatform van de KNVB en mediabedrijf Talpa Network dat wedstrijden uit het amateurvoetbal in beeld brengt. Ruim 150 amateurvoetbalclubs hebben zich hiervoor aangemeld. VoetbalTV wil het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens aanvechten, maar dat kan  pas als de AP laat weten welke maatregelen het tegen het platform wil nemen.

VoetbalTV wacht naar eigen zeggen al maanden op deze stap. Via de rechter wil het platform nu afdwingen dat de AP haar besluit naar aanleiding van haar voornemen tot handhaving bekendmaakt. Volgens VoetbalTV zal anders, als er nog langer niets gebeurt, uiterlijk op 1 september het doek vallen. In afwachting van de eventuele consequenties van de toezichthouder kan het platform naar eigen zeggen geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors.

,,Talloze mensen filmen alles wat ze meemaken, maar met VoetbalTV wordt dit voor hen op het voetbalveld gedaan op een manier die voldoet aan de privacywetgeving. Wij voelen ons daarbij gesteund door privacy experts en juristen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat een rechter de AP zou terugfluiten als we hun besluit konden aanvechten", stelt  Maarten Hoffer, directeur van VoetbalTV.