Nieuws

Geen schaatsmoment bij tien ‘mooiste sportwedstrijden’

Tien radio-fragmenten zijn genomineerd voor de top tien van de publieksverkiezing ‘De mooiste wedstrijd ooit’ van de NOS.  In de selectie komen tien verschillende sporten aan bod. Zes nominaties dateren van de vorige eeuw. Een jury, bestaande uit Matthijs van Nieuwkerk, Wilfried de Jong en Erben Wennemars nomineerde uit zeventig aangemelde wedstrijden de laatste tien voor de eindverkiezing.

Het radioprogramma Langs de Lijn begon de verkiezing in mei als nieuw onderdeel in de aangepaste programma-invulling tijdens de coronapauze. Journalisten, prominente en vooral luisteraars meldden hun favoriete uitzendingen aan.  Opvallend is de afwezigheid op de shortlist van een moment uit een schaatswedstrijd.

Bedenker en ambassadeur van de wedstrijd is NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff. Tijdens de uitzending van 3 mei legde hij in grote lijnen uit wat voor hem de voorwaarden zijn voor de mooiste wedstrijd. ,,Wat staat er op het spel, wat is het podium, wat is de kwaliteit van de wedstrijd, en voor mij misschien ook wel de individuele klasse", aldus Elshoff. ,,Maar iedereen heeft zo zijn eigen criteria."

Over de uiteindelijke selectie zegt hij: ,,Ik begrijp het, het is ook wel logisch, maar ik mis een beetje de internationale betekenis. Er zijn er maar drie genomineerd waarin geen Nederlandse betrokkenheid zit.  Ik had bijvoorbeeld zelf de Champions League-finale van 2005 het liefst gezien. Nu stem ik op Nederland – West-Dutsland in 1988.”

Bepalend voor de uiteindelijke keuze zijn de stemmen van het publiek. Via https://stem.nporadio1.nl/mooiste-wedstrijd kan worden gestemd.

De tien genomineerde momenten zijn:

Judotriomf Anton Geesink in Tokio op Olympische Spelen 1964

Schaaktweekamp tussen Bobby Fischer en Boris Spassky om wereldtitel in 1972

Halve finale tussen Nederland en West-Duitsland op EK voetbal 1988

Tour de France-ontknoping tussen Greg LeMond en Laurent Fignon in 1989

Gouden race Ellen van Langen op 800 meter bij Olympische Spelen 1992

Nederlandse zege in olympische volleybalfinale tegen Italië in 1996

Olympische triomf Pieter van den Hoogenband op 200 meter vrije slag bij Spelen 2000

Goud Epke Zonderland aan de rekstok in olympische finale 2012

Zege Nederland in finale WK handbal (vrouwen) tegen Spanje in 2019

Overwinning Roger Federer op Rafael Nadal in finale Australian Open 2017