Nieuws

Geen compensatie voor schrijvende freelancers

Schrijvende freelance journalisten die inkomsten hebben zien wegvallen als gevolg van de coronacrisis, krijgen geen financiële steun via de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Ze ontvangen daardoor niet, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor fotografen, een eenmalige compensatie van 4.000 euro.

Dat blijkt uit een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De brief is verstuurd aan schrijvende freelance journalisten die de afgelopen maanden via de website van de RVO aangaven dat hun sector aanspraak moet kunnen maken op de regeling.

De RVO houdt sinds de uitbraak van de coronacrisis een lijst bij met sectoren die aanspraak kunnen maken op steun via de TOGS-regeling. De lijst is samengesteld op basis van SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling). Aan de hand van die codes, die de hoofd- of nevenactiviteit van een bedrijf aangeven, worden bedrijven onderverdeeld in sectoren. Schrijvend journalisten vallen onder SBI 90.03: ‘Schrijven en overige scheppende kunst’.

De afgelopen maanden breidde de RVO zijn lijst met sectoren meerdere malen uit. Volgens de RVO is de code SBI 90.03 ook na verschillende andere toevoegingen niet opgenomen op de lijst. De TOGS is bedoeld voor ondernemers die vanwege het uitbreken van het coronavirus geen werk kunnen leveren. De regeling is bedoeld om doorlopende kosten, zoals de huur van een kantoor, te betalen. In april werd duidelijk dat fotografen wel aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming, maar alleen als zij een externe werkruimte hebben.

(Bron: Villamedia.nl)