Nieuws

Frank Heinen wint voor de derde keer

Voor de derde keer binnen een half jaar is Frank Heinen geëerd met een onderscheiding. Hij was al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar en had al de publieksverkiezing van het tijdschrift Staantribune gewonnen met zijn boek ‘Buiten de lijnen’. Daarop volgde vrijdag 12 juni de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2019, opnieuw met ‘Buiten de lijnen’.

Frank Heinen is de zestiende winnaar van de Nico Scheepmaker Beker. De prijs is hem toegekend door een vijfkoppige jury onder voorzitterschap van David Endt. Frank Heinen volgt Hugo Logtenberg op, die vorig jaar won met zijn WK-reconstructie ‘De hand van Van Gaal’.  

,,Het boek is origineel. Het is een hele rijke verzameling van verhalen die overal de sfeer van Frank Heinen in zich hebben. Het gaat over voetballers die we niet kennen. Er zit enige tragiek in. Er zit iets komisch in. Het is een kistje met allerlei kleine juwelen. Het is een prachtig boek om te lezen. En die kwaliteiten van het boek zitten ook alleen in de schrijver", vertelt jury-voorzitter Endt. 

De keuze resulteerden uit een aanbod van 47 sportboeken. Het viel de jury op dat de (auto-)biografie onverminderd populair is onder de sportschrijvers, overwegend mannen. De jury ontving welgeteld één inzending van een vrouwelijke auteur: Annemarie Postma met ‘Samen sterk. Het geheim van de Oranje Leeuwinnen.’

Naast ‘Buiten de lijnen’ waren vier sportboeken genomineerd:

Johan Cruijff (Auke Kok)

Paul Dogger (Peter Zantingh)

Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen (André van Kats)

Briek! De laatste flandrien (Herman Chevrolet)

Een bijzondere vermelding heeft de jury voor het boek ’21 man’ van Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant). ‘Een prachtig vormgegeven en in eigen beheer uitgegeven boekwerk. Van der Meeren onderzoekt nauwgezet de gebeurtenissen rond een voetbalwedstrijd tussen de districtsteams West (met Kick Smit) en Noord (met Abe Lenstra) op 21 mei 1944 in Sneek, waarbij 21 jonge mannen door de Duitse bezetter van de tribune werden geplukt.’