Nieuws

Volleybaltriomf ‘mooiste wedstrijd ooit’

De olympische volleybalfinale van 1996 is verkozen tot de ’mooiste sportwedstrijd ooit’. De publieksverkiezing was georganiseerd door het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. Bijna 10.000 stemmen kwamen binnen nadat op zondag  7 juni tien wedstrijden waren genomineerd. De halve finale op het WK voetbal van 1988 tussen Nederland en West-Duitsland eindigde op de tweede plaats.

In de olympische volleybalfinale in Atlanta won Nederland in vijf sets van Italië, met 17-15 als score in de laatste, beslissende set. In 2000, rond de millenniumwisseling, werd de volleybalfinale ook al gekozen tot sportmoment van de eeuw.

Vreugde bij de volleyballers na de zege op Italië. (Foto: Hans Heus / ANP)

De twee meest genoemde wedstrijden waren samen goed voor circa 50 procent van de stemmen. Het onderlinge verschil was miniem. Een jury, bestaande uit Matthijs van Nieuwkerk, Wilfried de Jong en Erben Wennemars, nomineerde uit zeventig aangemelde wedstrijden de laatste tien voor de eindverkiezing. In de selectie voor de top 10 zaten tien verschillende sporten, maar ontbrak het schaatsen.

Aanvullend kregen twee sportwedstrijden nog een ‘eervolle vermelding’ van de juryleden Matthijs van Nieuwkerk en Erben Wennemars. Bij beide wedstrijden ging het om sportwedstrijden die niet waren aangemeld en daardoor niet in aanmerking kwamen voor een nominatie.

Wennemars kon zo de olympische zege van de Amerikaanse schaatser Dan Jansen op de Olympische Winterspelen van 1994 eren. Van Nieuwkerk noemde  de zegereeks van de Amerikaanse zwarte atleet Jesse Owens op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn voor de ogen van Alfred Hitler.

Het radioprogramma Langs de Lijn begon de verkiezing in mei als nieuw onderdeel in de aangepaste programma-invulling tijdens de coronapauze. Journalisten, prominente en vooral luisteraars meldden hun favoriete uitzendingen aan. 

De uitslag luidt:

  1. 1. Nederlandse zege in olympische volleybalfinale tegen Italië in 1996
  2. 2. Halve finale tussen Nederland en West-Duitsland op EK voetbal 1988
  3. 3. Zege Nederland in finale WK handbal (vrouwen) tegen Spanje in 2019
  4. 4. Goud Epke Zonderland aan de rekstok in olympische finale 2012
  5. 5. Gouden race Ellen van Langen op 800 meter bij Olympische Spelen 1992
  6. 6. Overwinning Roger Federer op Rafael Nadal in finale Australian Open 2017
  7. 7. Tour de France-ontknoping tussen Greg LeMond en Laurent Fignon in 1989
  8. 8. Judotriomf Anton Geesink in Tokio op Olympische Spelen 1964
  9. 9. Schaaktweekamp tussen Bobby Fischer en Boris Spassky om wereldtitel in 1972
  10. 10. Olympische triomf Pieter van den Hoogenband op 200 meter vrije slag bij Spelen 2000