Nieuws

Paardensportevenement wenste gratis foto’s in ruil voor accreditatie

Vier maanden lang hebben sportfotografen vrijwel niets verdiend en bij een van de eerste evenementen na de coronaversoepeling verlangde de organisatie nota bene gratis foto’s in ruil voor accreditatie.

Het overkwam paardensportfotograaf Jacob Melissen en zijn collega’s bij het Dutch Open Eventing, te houden volgende week in het Limburgse plaatsje Kronenberg. Een niet zo'n heel groot evenement, maar één van de schaarse sportevenementen op dit moment. 

Melissen, een ervaren fotograaf en actief op vele Olympische Spelen, was daar terecht niet van gediend en liet kortaf weten nooit gratis te werken – het is tenslotte zijn vak en zijn broodwinning

Marketing director & Partnerships Chantal Musquetier liet daarop weten dat Melissen niet welkom was. ,,Wij krijgen van alle fotografen die we accreditatie geven een selectie foto’s of toegang tot al het beeld en dit gaat in alle redelijkheid. Als je bij jouw standpunt blijft is het wellicht verstandiger om te gaan fotograferen bij een ander event”, liet de persdame weten.

Ook na telefonische interventies van de NSP, van de hippische sportbond KNHS en van de internationale federatie van hippische sportjournalisten en -fotografen IAEJ bleef Musquetier aanvankelijk bij haar standpunt. Zij claimde langdurige ervaring te hebben met zulke evenementen en altijd zo te werken, wat anderen ook tegenwierpen.

IAEJ-presidente Pamela Young legde Musquetier in een mail omstandig uit dat dit onacceptabele accreditatievoorwaarden zijn, strijdig met het copyright dat nu eenmaal bij de fotografen ligt.

,,Free use of photos can not ever, ever be a demand or condition of accreditation for those members of the media working for media outlets. Professional photographers do not and should not be expected to work in exchange for a link or a credit”, aldus Young.

Een standpunt dat uiteraard gedeeld wordt door de NVF, de fotosectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). NVF-voorzitter Eric Brinkhorst staat op het standpunt dat geen enkele fotograaf onder die accreditatievoorwaarde moet gaan werken en dat iedereen het evenement dus het beste links kan laten liggen.

Musquetier was daarvan aanvankelijk nauwelijks onder de indruk. In haar antwoord aan de IAEJ schrijft ze: ,,We ask for access to photos of the photographers. That's right. We give them the opportunity to take beautiful photos at our event and sell them. In return, we would like to receive a selection of photos for our communication.”

En: ,,We provide good facilities and everyone is welcome to come and take photos and make money. In return we ask an x number of photos that we can use ourselves.”

Na de storm van protesten van de NVJ, de NVF, de KNHS, de NSP en vele andere beeldprofessionals heeft Chantal Musquetier te langen leste haar beleid gewijzigd. Persfotografen zijn welkom en hoeven niet langer hun beeld gratis af te staan. Commentaar van de persdame op deze beleidswijziging: "Het gold nooit voor persfotografen, alleen voor andere fotografen." bedoeld wordt kennelijk: amateurs die de professionals in de weg lopen. De antwoorden op de mails spreken een andere taal.

 

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP