Nieuws

VoetbalTV zet opnamen bij amateurclubs stop

Videoplatform VoetbalTV heeft het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden (voorlopig) stopgezet. Dat is het gevolg van het verbod van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). VoetbalTV, een gezamenlijk project van Talpa Network en de KNVB, stapt naar de rechter om het besluit van de AP aan te vechten.

Volgens een woordvoerder van de AP opereert VoetbalTV in strijd met de privacywetgeving. Wat de sanctie inhoudt, wil hij niet zeggen. ,,Ons besluit is niet openbaar, omdat de zaak nog onder de rechter is”, zegt een woordvoerder in het Financieel Dagblad.

 

VoetbalTV heeft sinds 2018 bij circa 150 amateurclubs camera's gemonteerd die volautomatisch wedstrijden registreren, die vervolgens online bekeken kunnen worden. Door de onzekerheid over de rechtmatigheid kon het videoplatform geen nieuwe voetbalclubs en sponsors werven. Daardoor stonden tegenover de investeringen veel te weinig inkomsten.

VoetbalTV bereidt zich volgens directeur Hoffer voor op een bezwaarprocedure tegen het besluit van de AP. De eerste zitting is pas half oktober. De woordvoerder van de AP stelt dat VoetbalTV de AP om advies had kunnen vragen voordat het in 2018 begon met de verwerking van persoonsgegevens. Dat heeft het bedrijf niet gedaan. ,,Daarna kwam de AP in de rol van toezichthouder en gedraagt zich daar dan ook naar.”.

 De AP wil dat VoetbalTV eerst toestemming vraagt aan de voetballers. Maar het bedrijf beroept zich op een andere grondslag voor het verzamelen van de data, namelijk gerechtvaardigd belang. De AP heeft vorig jaar in een nadere uitleg vastgesteld dat commerciële motieven nooit een gerechtvaardigd belang kunnen opleveren. Volgens Hoffer van VoetbalTV staat dit haaks op jurisprudentie van onder andere het Europese Hof.