Nieuws

Ontmoetingen met Trump en Van Gaal

Lang voordat Donald Trump in de politiek verzeild raakte, kreeg hij al te maken met sportjournalisten. In 1989 en 1990 liet Trump zich in de internationale media prominent vereenzelvigen met de Trump Tour, een tiendaagse wielerkoers door vijf Amerikaanse staten. Tussen 1985 en 1990 organiseerde Trump diverse bokswedstrijden waaronder WK-duels van Mike Tyson, Evander Holyfield en George Foreman. De Duitse journalist Hartmut Scherzer beschrijft zijn belevenissen daarbij in een pas verschenen boek.

Wellicht geen enkele journalist deed van zoveel sportwedstrijden verslag als de 82-jarige Scherzer. Hij was bij 21 Olympische spelen, 15 WK’s voetbal en volgde 33 keer de Tour de France. In het boek Welt Sport haalt hij herinneringen op, ook aan zijn talrijke ontmoetingen met grootheden in de topsport.

Scherzer beschrijft ook een confrontatie met Louis van Gaal in 2011:  ‘Op een persconferentie stelde ik een vraag aan Louis van Gaal over Mark van Bommel, die een dag eerder door Bayern München transfervrij was weggegeven aan AC Milan. ,,Die vraag is quatsch”, snauwde Van Gaal mij toe. Na de persconferentie stapte ik op Van Gaal af. Meneer Van Gaal, zei ik, ik respecteer u. En ik verwacht van u dat u mij respecteert. Mijn vraag was géén quatsch. Vanaf het podium keek hij me aan met een blik die in de Süddeutsche Zeitung beschreven was met ‘Van Gaal kijkt journalisten de dood in.’ Ik keek  hém aan, recht in zijn gezicht. Louis van Gaal checkte me als een veiligheidsscanner. Dan reikte hij me de hand, zonder een woord te zeggen. Respect.’ 

Bij de bokwedstrijden met Trump als organisator viel het Scherzer op hoe nadrukkelijk Trump zijn stempel daarop zette. ‘Op de accreditatiebewijzen ter grootte van een ansichtaart springt de naam Trump twee keer zo groot in het oog als die van Tyson’, signaleert de Duitse journalist, die voor diverse media werkzaam is (geweest). 

Het boek Welt Sport – 60 jaar belevenissen van een reporters-legende’ telt 736 pagina’s en 200 afbeeldingen. Hartmut Scherzer maakt zich inmiddels op voor de Olympische Spelen in 2021 en houdt zich wekelijks fit met boksen.