Nieuws

Sky breekt met commentator wegens uitspraken

De Duitse tv-zender Sky zal voetbalcommentator Jörg Dahlmann niet meer inzetten voor de verslaggeving. Dahlmann wordt in Duitsland als een prominent commentator gezien, onder andere door zijn prikkelende opmerkingen. In januari had Sky al besloten zijn contract na dit seizoen niet te verlengen.

De kritiek op Dahlmann (62) nam dit jaar toe na opmerkingen die volgens Sky ‘unsensibel’ en ‘niet passend’ waren. Sky noemde dat zo nadat de uitspraken van Dahlmann als seksistisch en racistisch waren uitgelegd. De maat was vol nadat hij bij een doelpunt van de Japanner Muroya (Hannover 96) had gezegd: ,,Dit is zijn eerste goal in Duitsland.  Zijn laatste doelpunt heeft hij in het land van de sushi’s gemaakt.”  

In een reactie op het besluit van Sky zei Dahlmann:  ,,Die opmerking is racistisch genoemd. Door het besluit van Sky winnen de haters op social media het van de vrije journalistiek. Ik voel me nu in een racistische hoek gedrukt. De uitdrukking ‘land van sushi’s’ wordt in Japan zelf ook gebruikt. Het is een synoniem, net als land van de fjorden dat is voor Noorwegen.”