Nieuws

Journalist moet wijken voor Pelé

Het besluit om het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro te vernoemen naar oud-voetballer Pelé (officieel Edson Arantas do Nascimento) heeft tot hevige discussies geleid in Brazilië. Met de naamswijziging verdwijnt de officiële naam Estádio Jornalista Mário Filho.

Marió Filho (1908-1966) was een Braziliaanse sportjournalist, die een belangrijke rol speelde bij de campagne voor de bouw van het stadion in 1950. Vanwege zijn betrokkenheid werd na zijn plotselinge dood in 1966 het stadion naar Filho genoemd, hoewel het in de volksmond steeds Maracanã genoemd bleef, naar de wijk waar het is gelegen.

Pelé in 2014 in het Maracanã-stadion, omringd door bewonderaars. (foto: ANP foto/ Nelson Almeida/AFP)

Familieleden van Filho en Braziliaanse journalisten hebben geprotesteerd tegen het voornemen van het stadsbestuur van Rio om Pelé (80) te eren met de stadionnaam. Filho wordt in Brazilië als een belangrijke journalist uit het verleden beschouwd. Hij schreef ook diverse boeken, onder meer als eerste over de betekenis van zwarte spelers in het Braziliaanse voetbal.

Als tegemoetkoming wil het stadsbestuur de nabije sporthal Maracanãzinho en het atletiekstadion Celio de Barros naar Mário Filho noemen. Maracanã krijgt nu als officiële naam Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelé (zijn officiële naam aangevuld met het predicaat Koning Pelé).  Het stadion werd voor het WK voetbal van 1950 gerealiseerd met een capaciteit voor 150.000 toeschouwers. Inmiddels is het nog geschikt voor 78.000 bezoekers.