Nieuws

KNVB en NSP bepalen op verzoek van UEFA ranking voor EURO2020

NSP en KNVB hebben de afgelopen dagen op verzoek van de UEFA een ranking van verslaggevers en fotografen moeten aangeven voor het EK voetbal. Tijdens EURO2020 zijn helaas coronabeperkingen van kracht en daarom gelden beperkingen op de perstribune en voor sportfotografen.

In samenspraak met de voetbalbond en de sportchefs is een lijst samengesteld van media en hun verslaggevers die bij grote vraag naar plaatsen in stadions en op de perstribunes voorrang moeten krijgen. Dat prioriteitenlijstje verschilt niet zo veel van de schifting die we het hele seizoen al in de Eredivisie en bij de wedstrijden van het Nederlandse Elftal hebben gezien.

Desondanks is het een pijnlijke exercitie. Voor wat betreft de sportverslaggevers kunnen we vrijwel alle aanvragers helpen en zij kunnen deze maand (opnieuw) een toernooi-accreditatie aanvragen.

De pijn zit vooral bij de fotografen. Daar hadden we te maken met 27 aanvragen. Normaliter zwermen zij tijdens een EK uit over Europa om zo veel mogelijk wedstrijden vast te leggen. Dat zit er wegens de coronabeperkingen ditmaal niet in. We hopen dat circa twaalf Nederlandse fotografen worden geaccrediteerd, buiten enkele fotografen die voor buitenlandse fotopersbureaus werken.

Het is echter wel de vraag of iedereen een plek langs het veld kan krijgen. De UEFA behoudt zich het recht voor om – afhankelijk van het aantal geaccrediteerde fotografen – sommigen naar een fotoplek op de tribune te verwijzen. Desondanks zijn vrijwel alle vooraanstaande Nederlandse media vertegenwoordigd door een fotograaf.