Nieuws

Boeken over ''foute sporters' en 'criminele voetballers’

Een promotieonderzoek over extremistische collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geresulteerd in het boek Langs de lijn – foute sporters in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Paul van de Water heeft het oorlogsverleden uitgespit van 36 sporters uit Nederland en België.

Van de Water schreef eerder het boek In dienst van de Nazi’s (over gewone mensen als gewelddadige collaborateurs).  Als promovendus is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Oorlog Documentatie (NIOD).

In het boek worden de daden belicht van onder anderen voetbalinternational Gejus van der Meulen, de Belgische oud-international Raimond Braine, atleet Tinus Osendarp en oud-wielrenner Cor Wals. 

Van het boek ‘Het foute elftal’ uit 2012 is een enigszins uitgebreide nieuwe uitgave verschenen onder de titel ‘FC De Criminelen’. Het boek vormt een verzameling van criminele feiten en andere dubieuze akkefietjes van voetballers of in relatie tot de voetballerij. Méér dan 150 Nederlandse én buitenlandse voetballers passeren hierin de revue.

Voor actuele affaires als de overval op de woning en familie van PSV-voetballer Eran Zahavi en de ‘spotfixing’-zaak’ in de eredivisie is het boek net te vroeg verschenen.

Auteur van het boek is de Belg Joost Houtman, die tevens ‘pers-verantwoordelijke’ is bij het Belgische Antwerp FC. Voor de vorige uitgave werkte Houtman samen met de Nederlandse freelancer Jan-Cees Butter. Hoewel de nieuwe editie grotendeels het boek van 2012 is, ontbreekt nu de naam van Butter als auteur. Wél wordt hij in het boek bedankt en opgevoerd als ‘allercharmantste medemens’.

,,Joost Houtman heeft mij laten weten dat het boek nu in eerste instantie voor de Belgische markt is bedoeld. De vorige keer wrong het al enigszins met typisch Nederlandse of Vlaamse uitdrukkingen en zinsconstructies”, licht Butter toe.