Nieuws

Collega’s in de vuurlinie door aanvallen supporters, #persveilig

Een aantal collega’s is de afgelopen week in het nauw geraakt bij hun werkzaamheden en belaagd door supporters. Dat gebeurde rond de kampioenswedstrijd van Ajax, voorafgaande aan de klassieker Feyenoord-Ajax en rond het stadion van De Graafschap.

Zo raakte een van onze collega’s van het internationale persbureau Associated Press lichtgewond, toen hij vorige week zondag foto's maakte van het kampioensfeest bij de Johan Cruijff ArenA. Hij werd aangevallen door Ajax-supporters. De fotograaf heeft aangifte gedaan bij de Amsterdamse politie.

Fans van De Graafschap bij terugkeer van de selectie in Doetinchem. (Foto Roland Heitink / ANP)

De fotograaf, die anoniem wenst te blijven, legde volgens Het Parool in eerste instantie de juichstemming vast. Toen hij vanuit een andere hoek wilde gaan werken, sloeg de sfeer om. Volgens de krant werd hij uitgemaakt voor ‘kutfotograaf’ en toen hij zich omdraaide om weg te gaan, werd hij in zijn rug getrapt. Ook kreeg hij een vol bierblik tegen de zijkant van zijn hoofd gegooid. Hij liep een barstwond bij zijn linkeroor op als gevolg van de aanval.

Tony Hicks, de adjunct-directeur van Associated Press in Londen, zei tegen Het Parool dat de nieuwsorganisatie de kwestie aanhangig zal maken bij de autoriteiten en de journalistenvakbond.

Bij het trainingscomplex van Feyenoord in Rotterdam werden zaterdag acht supporters aangehouden omdat ze zwaar vuurwerk bij zich hadden en stenen gooiden naar de politie. Ook een ANP-fotograaf kwam in het nauw, maar kon zonder verwondingen het strijdtoneel verlaten. Hij was getuige van een groep van honderden Feyenoordaanhangers die agenten met vuurwerk en stenen bekogelden en zich niet hielden aan de coronamaatregelen, aldus het ANP. In het trainingscomplex werd de laatste training afgewerkt voor de klassieker Feyenoord-Ajax.  

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een persfotograaf door meerdere mannen aangevallen bij het stadion van De Graafschap in Doetinchem. Zijn opdrachtgever Roland Heitink heeft aangifte gedaan.

Heitink zegt tegen het ANP dat de fotograaf, wiens naam hij niet noemt om hem te beschermen, vooral geestelijk ‘een enorme dreun’ heeft gekregen. ,,Er is vol op hem in geslagen en geschopt. Hij werd vanaf de zijkant door meerdere supporters tegelijk aangevallen. Hij dook ineen om zijn camera te beschermen."

Ook verslaggevers van Omroep Gelderland moesten het ontgelden. Zo'n tweehonderd fans van De Graafschap waren naar het stadion gekomen om de spelersbus te begroeten, die terugkeerde uit Amsterdam na een 1-1 gelijkspel tegen Jong Ajax. Dat was een te mager resultaat om promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Om onduidelijke redenen keerden sommigen zich tegen journalisten die ter plaatse waren om verslag te doen.