Nieuws

Interview Marco Knippen bekroond met De Tegel

Het interview van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) met turncoach Gerrit Beltman is bekroond met De Tegel, de jaarlijkse prijs in de journalistiek. In de categorie interview sprak de jury lovend over ‘de impact  in een wereldje waarin je zelden een inkijkje krijgt’. Gerrit Beltman bekende daarin als eerste coach over de schreef te zijn gegaan bij de coaching en trainingen van jonge turnsters.

De Tegel wordt sinds 2006 in diverse categorieën toegekend door het gelijknamige platform voor onderzoeksjournalistiek. De bekendmaking had op maandag 10 mei online plaats vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Marco Knippen volgde de bekendmaking met hoofdredactie en chefs via een livestream in de directiekamer van Mediahuis Nederland in Amsterdam.

,,Ik ging er vanuit dat de keus wel zou vallen op een onderwerp met impact. Dat gold evengoed voor het interview met de broer van kroongetuige Nabil B. en de  interviews met coronapatiënten. Ik had ook te concurreren met erkende interviewers als Antoinette Scheulderman en Coen Verbraak die meer stilistisch te werk gaan maar wel de setting hebben om indruk te maken. Met de nominatie was ik al heel blij, als sporter wil je ook altijd winnen”, reageerde Marco Knippen, die voorzitter is van de NSP.

De getuigenissen van Beltman en tien (geanonimiseerde) turnsters maakten ook internationaal veel los. Over de betekenis van zijn interview met Beltman zei Knippen vorig jaar op nsp.nl:

Het winnende interview in het Noordhollands Dagblad van 25 juli 2020.

,,Ik denk dat vrijwel iedere journalist die over turnen verslag doet wel eens verhalen heeft opgetekend, maar bijna altijd fragmentarisch. Elke keer kwam dan een stormpje op dat snel ging liggen. De dader ontbrak steeds, daardoor kon je niet tot de kern doordringen. Om daar doorheen te breken, wilde ik het totale beeld van de turncultuur schetsen. Dat kon door naast getuigenissen van turnsters een gerenommeerde coach te spreken die toegaf ver over de schreef te zijn gegaan.”

In 2015 werd Marco Knippen gekozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar na een serie onthullende artikelen over doping in de internationale atletiek. Een reportagereeks van Marco Knippen samen met Fabian van der Poll (NRC) over de schaduwkanten van de turnfamilie Wevers eindigde onlangs bij AIPS Media Awards op de zesde plaats in de categorie ‘Writing best colour piece’ .