Nieuws

Dick Heuvelman legt sporthistorie Groningen vast

Een boek over de sportgeschiedenis van Groningen. Dick Heuvelman nam vijf jaar geleden de pen ter hand en begon eraan. Het resultaat: een 208 pagina's tellend naslagwerk met per jaar een selectie van een eeuw sportgebeurtenissen in de stad Groningen.

Vijf jaar geleden begon de schrijfklus van de oud-journalist van het Nieuwsblad van het Noorden, zoals het Dagblad van het Noorden eerder heette. De verzamelde historie van Heuvelman laat zien hoezeer nationale en internationale topsport verbonden zijn met de stad Groningen.

Dick Heuvelman ( foto: ANP/ Kees van de Veen)

,,Ik heb de sporthistorie van Groningen op een canon-achtige wijze in beeld gebracht. Voor elk jaar heb ik wel een highlight”, zegt Heuvelman, die aan elk groot verhaal  nog een verhaal in  kader heeft toegevoegd. Kleiner van opzet, maar net zo interessant.

De criteria om in het boek opgenomen te mogen worden, heeft hij zeer nauwkeurig gevolgd. ,,De sporter moet in de stad Groningen geboren zijn of in de stad gesport en getraind hebben en lid zijn van een Groningse club of vereniging. Je moet kortweg in de Groningse sportwereld opgegroeid zijn.”

Het boek '100 jaar Topsport in Stad' begint in het jaar 1920 waarin Be Quick landskampioen voetbal wordt. Daarna lijkt er geen einde te komen aan de sportgeschiedenis in Groningen. Van Herman Nankman, de Nederlands kampioen wielrennen in 1922, tot Anatoli Karpov als winnaar van een jeugd-schaaktoernooi in 1968. Overal heeft Heuvelman wel iets over opgezocht of uit eigen herinnering gehaald en opgeschreven.

,,Toen het echt een beetje goed liep, dacht ik dat er best veel aardige onderwerpen tussen zaten. Vanaf dat moment heb ik me er echt op toegelegd. Ik vind eigenlijk dat ik de aangewezen man ben om dat op papier te zetten omdat ik journalist ben, een beetje kan schrijven en zelf ook nog eens zestig jaar alles zelf heb meegemaakt” vertelt Heuvelman vol trots.

De presentatie van het boek ging in Forum in Groningen gepaard met de opening van de foto-expositie Een Eeuw Groninger Sporticonen geopend. Daarin worden tien Groningse legendarische sporthelden uit verleden en heden voor het voetlicht gebracht. De foto’s zijn voor een groot deel gemaakt door soenar chamid. De top tien wordt gevormd door  Evert van Linge, Jan Loorbach, Henk Nijdam, Lien Veenstra), Ronald Koeman, Lois Abbingh, Ranomi Kromowidjojo, Marianne Timmer, Arjen Robben en Bauke Mollema.