Nieuws

Ex-coureur David Coulthard aast op Nederlandse tv-markt

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard hoopt met zijn tv-productiemaatschappij Whisper binnenkort de Nederlandse markt binnen te kunnen stappen, meldt André Venema van Formule1.nl. Hij bericht daarin over de invulling van de programmaring rond de Formule 1 in 2022, als Ziggo niet langer over de uitzendrechten beschikt.

Viaplay heeft met ingang van volgend jaar voor drie jaar de uitzendrechten van de koningsklasse in Nederland verworven. ,,Ik weet nog niet precies hoe of wat. Maar als het kan, zullen we er zeker op inschrijven”, verzekert Coulthard.

NENT, de Zweedse moedermaatschappij van Viaplay, heeft onlangs een zogenaamde tender uitgeschreven, zo bevestigt topman Peter Nørrelund desgevraagd. ,,Voor studio, techniek en productie. Presentatoren, commentatoren, experts en redacteuren zullen wij allemaal zelf gaan inhuren.”

Een tender is in de televisiewereld een heel gangbare manier om professionele opdrachten in de markt te zetten, schrijft Venema. Het stimuleert de concurrentie tussen inschrijvers en geeft geïnteresseerde partijen gelijke kans de opdracht te verkrijgen. In de afgelopen jaren verzorgde Southfields de producties voor Ziggo Sports Formule 1-programma’s. Volgens ingewijden zal het productiehuis op de tender gaan inschrijven, aldus Formule1.nl.

Volgens Nørrelund is die tender overigens niet alleen uitgeschreven voor toekomstige Formule 1-programma’s. ,,Het geldt ook voor voetbal, darts en andere sporten waarvan we de rechten nog zullen gaan verwerven.”

Eifel Grand Prix - Race – Nurbugring Max Verstappen, Red Bull Racing in parc ferme met David Coulthard (GBR) Channel 4 F1 Commentator.(Foto: ANP/ PA images/ Alamy)

David Coulthard heeft, zo zei hij in de paddock van het circuit Paul Ricard tegen Venema, absoluut interesse om te bieden op de tender. ,,Ik weet niet het fijne van het hoe en wat. Maar ik hoop dat we mee kunnen doen”, zegt de Schot, die voor de Britse zender Channel 4 al jarenlang Formule 1-programma’s maakt en produceert. Zowel vanuit de studio als op locatie.

,,Als het kan, zullen we zeker op de tender gaan inschrijven. Wij hebben met ons productiebedrijf grote evenementen gedaan, zoals de Paralympics. We hebben de mankracht, de mensen, ideeën, kennen de Formule 1 natuurlijk goed. Daarnaast hebben we een goede relatie met Max (Verstappen).”

De interesse van Southfields sluit aan bij de ambitie van Ziggo Sport, dat  ondanks het verlies van de Formule 1-rechten volgend seizoen door wil gaan met het programma Formule 1 Café. De zender wil daarbij de vaste gezichten, Rob Kamphues, Robert Doornbos en Tom Coronel, behouden. Dat zegt Ziggo Sport-baas Will Moerer in een interview met het AD.

Moerer: ,,Wij hoeven ze niet per se exclusief te hebben. Ik kan me voorstellen dat ze bij ons op vrijdag en maandag in het café zitten en op zondag de live-uitzending doen voor NENT."