Nieuws

Corona-Spelen Tokio: om moedeloos van te worden

Zelden zo veel chagrijn aan de vooravond van Olympische Spelen beluisterd. Voor de geaccrediteerde journalisten en fotografen is het vooral zaak om niet al vóóraf overspannen te raken van de Japanse gezondheidsbureaucratie. Nog maar twee weken te gaan voor vertrek en nog steeds zijn tal van zaken niet of nauwelijks geregeld

Arrival & Departure Procedures (24 pagina’s!), Activity Plans, rapporten van Covid Liaison Officers, je kunt ze wel invullen, maar je kunt ze nergens kwijt. Inlogcodes en wachtwoorden werken niet en mails sturen heeft weinig zin; ze worden niet of verkeerd beantwoord.

Naar verluidt is nog geen enkel activiteitenplan voor journalisten goedgekeurd. Ronduit ergerlijk wordt het als je geacht wordt voor vertrek een coronatest te laten afnemen, maar je hebt geen idee welke test past binnen de eisen van het organisatiecomité in Tokio.

Het bureau van de NSP is de afgelopen weken met veel telefoontjes en mails bestookt over allerhande gekmakende vertragingen en veranderingen. Een voorbeeld: een groepje fotografen wordt gedwongen van hotel te veranderen en in een officieel mediahotel te boeken, vanwege de Covid-bubbel en de aansluiting op het Olympisch bussysteem van de organisatie. Alleen: het oorspronkelijk hotel ligt op dezelfde afstand van de bushalte, maar is de helft goedkoper. De fotografen krijgen het dubbele tarief voorgeschoteld. Aan een oplossing zou worden gewerkt, maar die is er tot dusver niet.

Een andere groep fotografen probeert juist bij elkaar in een mediahotel te gaan zitten, maar slaagt er maar niet om een bevestiging van vier kamers in een verder leeg hotel te krijgen.

Veteraan John Volkers, die gaat beginnen aan zijn laatste Olympische Spelen als actief sportverslaggever, is er zelfs een beetje door van de leg geraakt. Hij heeft zijn handen vol aan het gedoe en geregel voor de équipe van de Volkskrant. Volkers vernam dat officials en kwartiermakers 5,5 uur nodig hadden om op Narita vanuit het vliegtuig naar de bus te komen. ,,Als dat sporters overkomt, dan is hun hele voorbereiding voor niets geweest”, aldus Volkers over de wachttijden voor de arriverende Olympiërs. Van een Duitse collega vernam hij dat bij de oosterburen de moedeloosheid ook al had toegeslagen. Van de 260 geaccrediteerde collega’s zouden er 60 besloten hebben af te zien van hun reis.

De NSP heeft deze week NOC*NSF verzocht een (virtuele) bijeenkomst te beleggen om de problemen te bespreken. De tijd dringt. Er is echter nóg een probleem: NOC*NSF ervaart dezelfde moeilijkheden.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP