Nieuws

Voorlopig nog beperkingen voor de media in voetbalstadions

In het jaarlijkse ‘zomeroverleg’ van de NSP met de mediavertegenwoordigers van de Eredivisieclubs is duidelijk geworden dat de journalisten en fotografen voorlopig nog met beperkingen rekening dienen te houden. 

De perstribune in de Johan Cruijff Arena in coronatijden.

Ondanks de stijgende vaccinatiegraad en de dalende besmettingscijfers – op het moment van schrijven – gaat de overheid behoedzaam om met het toelaten van mensen bij eendaagse evenementen en sportwedstrijden. 

De clubvertegenwoordigers gaven in de bijeenkomst aan de adviezen en richtlijnen van de overheid te volgen en dat betekent na de persconferentie van maandag jl. dat er geen volle stadions zullen zijn bij de opening van het seizoen. 

,,Helaas is vanochtend door het kabinet besloten om de beperkende coronamaatregelen voor het bezoek aan stadions te verlengen tot en met 1 september 2021. Door het besluit van het kabinet mogen clubs bij de wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in augustus maar 2/3e (67%) van het aantal bezoekers ontvangen in de stadions”, zeggen  de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijke verklaring. ,,Dit is opnieuw een zware teleurstelling voor iedereen in het voetbal." 

Dat geldt ook voor de media. De clubs hebben in het overleg aangegeven de fotoposities en plaatsen op de perstribune naar rato in te vullen. Voor de media gelden vanzelfsprekend ook de eisen ten aanzien van een coronatest, een volledige vaccinatie of een bewijs van herstel. 

Clubs en NSP hebben in gezamenlijkheid vastgesteld dat het afgelopen seizoen ondanks de beperkingen, die hier en daar ook tot teleurstelling leidde voor individuele kaarthouders, over het algemeen goed en constructief is verlopen. De clubs spraken van een goed en open contact met de media. Wel is terzijde opgemerkt dat de journalisten zelf moeite hadden om de gewenste anderhalve meter te respecteren. 

Voor wat betreft de Mixed Zone en de persconferenties hebben de clubs laten weten dat hun aanpak van elkaar zal verschillen. Dat varieert van een Mixed Zone via een persconferentie tot aan een groepsgesprek voor schrijvende media met de trainer(s). Het gaat volgens de clubs om maatwerk.