Nieuws

Bondscoach Belgische basketbalsters wil in gesprek met omstreden tv-commentator

Philip Mestdagh, bondscoach van het Belgische vrouwen-basketbalteam, heeft zich uitgesproken tégen het ontslag van tv-commentator en presentator Eddy Demarez. Daarmee neemt de bondscoach afstand van de speelsters die eerder in een gezamenlijke verklaring vroegen om het ontslag van Demarez. De tv-verslaggever kwam in opspraak door denigrerende uitspraken over de seksuele geaardheid van enkele speelsters.

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) besloot onlangs om Demarez voorlopig op non-actief te zetten. Zijn uitspraken werden openbaar omdat de microfoon nog open stond. De uitspraken veroorzaakten een storm van kritiek in de (sociale) media. Een definitieve beslissing over Demarez is nog niet genomen door de VRT.

Eddy Demarez (foto: ANP Kippa)


,,Ik kan er inkomen dat mijn speelsters gechoqueerd waren. Die uitspraken waren natuurlijk heel ongepast. We mogen niet vergeten dat beide partijen elkaar in de toekomst nog nodig zullen hebben", reageerde Mestdaegh, die behalve bondscoach ook vader is van twee speelsters.

De bondscoach stelt voor om op televisie meer aandacht te schenken aan diversiteit. ,,Ik zit al een tijdje als coach in het basketbal en zag al gekleurde speelsters, christenen, moslims, hetero's, lesbiennes, homo's... Ik dacht dat ook sportjournalisten dat intussen aanvaard hadden, maar blijkbaar is dat toch niet zo. We leven nochtans in het jaar 2021. Iemand in die rol heeft bovendien een voorbeeldfunctie. Onderschat dat zeker niet. Het is een heel moeilijke situatie, die door de invloed van de sociale media breed is uitgesmeerd.”

Eddy Demarez (53) werkt sinds 1993 voor de VRT als commentator bij voetbal en hockey. Ook presenteert hij regelmatig het sportnieuws in de tv-journaals van de VRT