IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Als Barney niet naar tv komt, kost hem dat 8.000 pond’

Vertrouwd gezicht bij de dartswedstrijden op RTL7 is Arjan van der Giessen, de verslaggever bij wie de darters hun zegje doen voor de tv-camera. Inmiddels is hij voor de twintigste keer present op het WK.  Zo’n tachtig dagen per jaar, uitgesmeerd over circa zes grote toernooien, beweegt Van der Giessen zich tussen coryfeeën als Mighty Mike, Barney en al die andere bont uitgedoste figuren.

Arjan van der Giessen (links) in gesprek met Michael van Gerwen en minister Edith Schippers

Hoe ben je hierin gerold, Arjan?

,,Voor de tv is het voor mij begonnen bij SBS6 in 1998. Voor die tijd was ik al voor het Brabants Dagblad op  de Lakeside geweest. Nadat de beste spelers van de BDO naar de PDC waren overgestapt heeft dit toernooi de status van wereldkampioenschap gekregen. Dit is mijn twintigste WK. Los hiervan doe ik ook andere dingen voor RTL, werk ik als freelancer voor Omroep Brabant en heb mijn eigen bedrijf voor onder meer bedrijfsreportages.”

Hoe is het werken met die darters?

,,Heel relaxt. RTL betaalt voor de uitzendrechten en dan kun je ook eisen welke darters je voor de camera wilt hebben. Als audiovisuele media hebben we een eigen ruimte binnen de grote hal. De anders media zitten elders in het gebouw waar de spelers na elke partij achter een tafeltje gaan zitten om vragen te beantwoorden.”

Werken alle darters makkelijk mee?

,,Voor de kranten ligt dat lastiger. Bij de tv hebben we het voordeel dat de spelers verplicht zijn mee te werken. De enige uitzondering is eigenlijk Raymond van Barneveld. Als hij verliest is hij zo ziek daarvan dat er niets zinnigs meer uitkomt en wel eens weg wil blijven. Dat heeft hem al wat boetes gekost die oplopen naarmate het vaker gebeurt. Als hij nu niet komt, kost hem dat, meen ik, 8.000 pond boete.”

Met hoeveel mensen van RTL ben je in Londen aanwezig?

,,Ik ben er alleen met Stefan Rovers, de vaste cameraman. De rest zit in de studio op het Mediapark in Hilversum. Daar zitten de analisten, daar werken de commentatoren vanuit een commentaarcel.”

Voordeel voor jou is ook dat je die Britse darters met hun rare accenten kennelijk kunt verstaan. 

,,Ze komen uit  heel verschillende regio’s en spreken, of mompelen, zo’n onverstaanbaar Engels dat zelfs andere Britse darters dat soms niet kunnen verstaan. Dave Chisnall is het ergste wat betreft. Het komt echt regelmatig voor dat ik door de vertaaldienst in Nederland word gebeld omdat ze zo’n darter niet kunnen verstaan. Dan moet ik ook nog voor de  ondertiteling zorgen.”