Nieuws

Crowdfunding maakt docu Yakubu mogelijk

Wat is er gebeurd met oud-voetballer Abukari Yakubu, die vier jaar geleden op 35-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Ghana? Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging het na in gesprekken met oud-ploeggenoten van Yakubu die van 1999 tot 2009 uitgroeide tot een cultfiguur bij Ajax en Vitesse.

De documentaire ging maandag 25 oktober in première in het Vue Theater in Hilversum en zal vervolgens meerdere malen worden uitgezonden op NH Media en Omroep Gelderland. Vlastuin, die werkt voor onder meer Omroep Gelderland en Nieuwsuur, dook de afgelopen tweeënhalf jaar in het leven van de Ghanees. ,,Hoe het Yakubu was vergaan na het beëindigen van zijn profcarrière en waaraan hij overleden was, niemand wist het. Dat heb ik geprobeerd uit te zoeken”, zegt hij in De Gelderlander.

Ajax-supporters eren Abukari Yakubu na zijn overlijden in 2017. (Foto: Sander Chamid / ANP)

Voor het voltooien van de documentaire in Ghana zette Vlastuin met succes een crowdfundingsactie op via het platform Voor de Kunst. Dat leverde 3.500 euro op, genoeg om reis-en verblijfkosten van een tv-ploeg te dekken. In Ghana sprak hij onder anderen Yakubu’s moeder, zijn neef en andere familieleden. ,,Hun verhalen zijn van grote waarde geweest voor het eindresultaat. Mijn doel was niet om een voetbalverhaal te maken, maar om het plaatje compleet te krijgen. Hoe zat die jongen in elkaar? Wat was hem de laatste jaren van zijn leven allemaal overkomen?”

Volgens Vlastuin had Yakubu veel moeite om de weelde die hij kende in Nederland te verenigen met zijn roots in Ghana. ,,Zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk (overleden in 2010) heeft hem altijd heel goed begeleid, dat staat voor mij als een paal boven water. Uiteindelijk heeft Yakubu als volwassen man na zijn carrière zelf de verkeerde keuzes gemaakt.” Het leidde uiteindelijk tot een verdrietig einde. Eenzaam, niet eens in het bijzijn van geliefden, overleed Yakubu op 31 oktober 2017 in het ziekenhuis van Tema.