Nieuws

Koninklijke onderscheiding Mario Kadiks bij afscheid als organisator Marathon Rotterdam

Mario Kadiks heeft zondag met de succesrijk verlopen 40ste editie van de NN Marathon Rotterdam afscheid genomen als organisator van het evenement. De Belgische winnaar Bashir Abdi schonk hem bij zijn vertrek een Europees en parcoursrecord, de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

door Henk van der Sluis

Het was de 35ste keer dat de NN Marathon Rotterdam plaatsvond onder regie van Kadiks (62). Sinds 2014 was het een van zijn taken als CEO van Golazo Sports Nederland. Die functie verruilt hij op eigen verzoek voor een rol als adviseur. Remco Barbier, afkomstig van Nationale-Nederlanden, volgt hem op.

Mario Kadiks wordt door burgemeester Ahmed Aboutaleb onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto’s: Golazo)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb verraste Kadiks na afloop van de jubileummarathon met de koninklijke benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Aboutaleb roemde de vele verdiensten van Kadiks. ,,Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn grote betekenis voor de sport in Nederland, de marathon én de stad. De samenwerking met hem verliep ook bij het oplossen van organisatorische kwesties altijd plezierig.’’

Kadiks was sinds september 1985 organisator van de Rotterdamse marathon. Het evenement was destijds noodlijdend; aanvankelijk was er zelfs geen geld voor het laten drukken van inschrijfformulieren. Onder zijn leiding ontwikkelde ‘Rotterdam’ zich tot een professioneel bestuurde, financieel gezonde, innovatieve en internationaal hooggewaardeerde race & loopbelevenis annex volksfeest.

Na het samengaan met de Golazo Groep van oprichter, eigenaar en algeheel CEO Bob Verbeeck, ontpopte Kadiks zich tot een van de grondleggers van de groei en het succes van het sport- en gezondheidsbedrijf in Nederland.

Henk van der Sluis (links) bouwde als journalist een ‘steeds meer vriendschappelijke relatie’ op met Mario Kadiks.

De NN Marathon Rotterdam, ooit begonnen met 265 deelnemers, is inmiddels uitgegroeid tot een feestelijk marathonweekend waarvoor bijna 50.000 lopers -  topper en recreant, jong en oud - zich inschrijven. De NN CPC Loop Den Haag kwam met Kadiks als organisator eveneens steeds meer tot bloei.

Ook de pers profiteerde van de professionele aanpak en het streven de media van dienst te zijn met onder meer goed georganiseerde persconferenties. Journalisten kunnen de marathon al vele jaren op gerieflijke wijze en goed geïnformeerd volgen in het stadhuis. De tijd dat de pers bij marathons in een busje werd gepropt en om de vijf kilometer er even uit mocht om de lopers te zien passeren is gelukkig al lang verleden tijd.

Zelf heb ik Mario Kadiks als journalist en later in een steeds meer vriendschappelijke relatie leren kennen als  bevlogen, perfectionistisch, kundig, doortastend, vooruitstrevend, betrouwbaar en bescheiden. Misschien iets te bescheiden. In elk geval geen pocher of iemand die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. En ook geen flapuit die te verleiden is tot onbezonnen uitspraken. Respectvol naar iedereen.

Die karaktereigenschappen verklaren wellicht waarom Kadiks het 36 jaar heeft volgehouden als organisator van de NN Marathon Rotterdam. In de grillige sportwereld, waarin maar al te vaak de waan van de dag regeert, een prestatie op zichzelf.

De geboren Rotterdammer reageerde op kenmerkende wijze op zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau: ,,Ik heb het al die jaren met veel passie gedaan. Het was teamwerk.’’

Gelukkig verdwijnt hij niet helemaal uit beeld en zullen we Mario Kadiks onder meer als ambassadeur van de NN Marathon Rotterdam nog geregeld tegenkomen.