Nieuws

Tabbers haakt af bij Swimming League

Marcel Tabbers, freelance zwemjournalist uit Santpoort-Noord, dacht een vliegende start te maken in de wereld van het perschefschap, maar nog voor de ISL, de International Swimming League, van start is gegaan in Eindhoven is aan zijn media-sturende werk voor die organisatie alweer een einde gekomen.

,,Ik vond het allemaal heel vaag”, aldus de enthousiaste sportschrijver (‘ik ben net bezig met een rugbystuk’) die drie weken geleden na een zoom-meeting zijn aanstelling kreeg.

Marcel Tabbers

Tabbers heeft geen ervaring in de rol van perschef, maar is via zijn verslaggeving voor ANP, de KNZB, het Noord-Hollands Dagblad en Zwemkroniek Magazine wel zeer betrokken bij het zwemmen. De familie Weerman, het gezin rond de olympisch zwemkampioen Ferry, kent hij als geen ander. 

Eindhoven, in casu het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, gaat dezer weken de beste zwemmers van de wereld ontvangen en Tabbers zag voor hemzelf daar een rol weggelegd. De KNZB-perschef Hans Nieuwenburg droeg hem voor. Tabbers kreeg 4.000 euro geboden voor het vele werk dat tot 5 december duurt en liefst veertien competitiedagen omvat. 

Achteraf was dat een veel te laag bedrag. ,,Tachtig uur werk wordt dan betaald. Nou die heb ik er al bijna op zitten”, aldus de Noord-Hollander die zegt geen geld te hebben gekregen voor zijn eerste werkzaamheden. ,,En dat hoef ik ook niet”, zegt hij nu. Hij vond het niet leuk, het gaf hem stress en hij springt eventueel nog wat bij, als donderdag de eerste kortebaanwedstrijden van start gaan. Tabbers weet van de grote, pas onlangs bekend geworden betalingsachterstanden door de ISL-organisatie van de Oekraïnse miljonair Grigorisjin. 

Marcel Tabbers zal de komende weken wel in het zwembad zijn, maar dan als verslaggever. Is hij eigen baas. Dat bevalt hem. Het verhaal dat hij is weggestuurd uit de organisatie bestrijdt hij. ,,Nee, ik ben niet aan de kant gezet. Ik ben zelf gegaan.”  

De Italiaan Andrea di Nino vervangt de Nederlandse nieuweling als perschef. Di Nino  is oud-manager van een professionele zwemploeg (ADN) en werkzaam voor ISL. De Nederlandse Sport Pers (NSP) is niet betrokken bij de organisatie.