Nieuws

KKD wereldwijd op goksites

Voetbalwedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie (KKD) die niét live door ESPN worden uitgezonden, zijn wel te volgen op  websites van buitenlandse gokbedrijven. ,,Er zijn deals gemaakt met buitenlandse gokplatforms. Het gaat hierbij om de internationale tv-rechten van de Eerste Divisie”, zegt ESPN-woordvoerder Maarten van Rooijen in NRC.

Van Rooijen zegt dat in antwoord op vragen van NRC-journalist Fabian van de Poll. Hij constateerde dat tijdens de uitzendingen op een Turkse website regelmatig reclamespots opduiken van onder meer bookmakers en online casino’s.

Supporters van clubs in de Eerste Divisie kiezen voor buitenlandse streams omdat het aanbod van live-uitzendingen op ESPN beperkt is. Contractueel worden per speelronde minimaal twee wedstrijden live uitgezonden. Voor 7.500 euro kunnen clubs zich bij ESPN  ‘inkopen’ voor een wedstrijd boven dat quotum. In dat geval worden twee camera’s extra ingezet waarmee de beelden voldoende kwaliteit krijgen om onder de vlag van ESPN te worden uitgezonden.

De beelden op buitenlandse websites, onder meer in Turkije en Indonesië, voldoen volgens ESPN niet altijd aan de kwaliteitsnormen voor live-uitzending op de eigen kanalen. De snelheid van bits is lager, de pixels zijn korreliger en het formaat van het venster mag daarop niet groter zijn dan een derde van het beeldscherm. ,,Het is dan geen volwaardig product om ook live uit te zenden op televisie. Wij hanteren een ondergrens”, aldus Van Rooijen.

Gokbedrijven stellen lagere eisen aan beelden van wedstrijden van bijvoorbeeld TOP Oss en FC Dordrecht waarvoor name in de (internationale) gokcircuits belangstelling bestaat. ,,Op een goksite met livebeelden wordt vijf keer meer uitgegeven en blijven de kijkers vijf keer langer hangen”, zegt sportmarketeer Chris Woerts in NRC.