Nieuws

Clubliefde vastgelegd in boek ‘Wij Spartanen’

Wat bezielt de voetbalfan? Terwijl de stadions op slot waren vanwege de corona-beperkingen legde Anton Slotboom die vraag voor aan fans, oud-spelers, trainers, clubiconen van Sparta. Hij vroeg wat ze misten, wat hun liefde voor clubs en de sport nog waard was. Het resultaat is een nieuw boek van Slotboom met als titel ‘Wij, Spartanen.’ Het boek verschijnt op 1 april, op de 134ste verjaardag van Sparta.   

De auteur peilde ook de clubliefde bij hoogleraren, filosofen, historici en columnisten als Nico Dijkshoorn, Michel van Egmond, Sjoerd Mossou, Vincent Bijlo, Willem Vissers en Özcan Akyol. Ook dook Slotboom in zijn eigen supportersleven en in de vele eerdere verhalen die hij over voetbal en Sparta schreef. 

In het boek staat een zestien pagina’s tellend foto-essay van fotograaf Mischa Keemink. Keemink richt zijn lens met grote regelmaat ook op de tribunes. Op die manier brengt hij het leven van de voetbalsupporter in beeld. In zijn foto’s zijn alle emoties van de fan herkenbaar: van vreugde tot verdriet, van euforie tot berusting.   

In dit boek komt Slotboom tot een opvallende conclusie. Fanatieke liefhebbers worden weleens voor gek verklaard. Maar supporter van een club zijn - hoe vaak het ook tegenzit – heeft juist iets wonderschoons. Dat blijkt tot zijn verbazing zelfs uit medisch onderzoek.   

Anton Slotboom (1980) is Rotterdammer in hart en nieren. Hij schrijft voor het Algemeen Dagblad en Trouw. Wekelijks is hij te gast in de populaire podcast over Sparta op Rijnmond. Hij schreef eerder al vijf boeken over Sparta en schreef ook mee aan boeken over de Eerste Wereldoorlog, PSV en Feyenoord. Zijn boek over Jules Deelder (ook een Spartaan), De zin van het leven ben je zelf, werd een bestseller en kreeg unaniem lovende recensies.  

Wij, Spartanen 

Formaat: 13,5 x 21 cm, paperback  

Omvang: ca. 256 pagina’s, incl. fotokatern  

ISBN: 97890 8975 674 9  

Prijs: € 21,99