Nieuws

Stem Han Hollander klinkt in concert Oorlogselftal

De oorlogservaringen van voetballers krijgen dit voorjaar een podium tijdens een concertreeks in zeven verschillende plaatsen. Op basis van onderzoek door sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft het Nachtlicht Ensemble muziekstukken gecomponeerd. Aan de uitvoeringen werken ook lokale gezelschappen mee.

De oorlogsverhalen van voormalig radioverslaggever Han Hollander en de spelers Eddy Hamel (Ajax) en Joop van der Heide (Feyenoord) komen in elke voorstelling aan bod. Daarnaast zijn er bij elk concert lokale voetbalverhalen uit de Tweede Wereldoorlog te horen. Hun verhalen zijn te vinden op de website www.oorlogselftal.nl.

,,Elk programma bestaat uit twee delen. Het eerste onderdeel is participerend waarbij jonge, plaatselijke muzikanten een workshop doen in samenwerking met het Nachtlichttheater. Daarin leren ze hoe je composities kunt maken en hoe je verhalen omzet in muziek. Daarin kunnen dus heel goed de verhalen van lokale voetballers worden verwerkt”, licht Jurryt van de Vooren toe.

Het tweede deel bestaat uit een concert van de tien leden van het Nachtlichttheater waarin de verhalen van Hollander, Hamel en Van de Heide een plaats krijgen. Han Hollander was vóór de Tweede Wereldoorlog zo ongeveer de enige radioreporter die verslag deed van sport. De razend populaire Han Hollander was joods en werd in 1943 vermoord in concentratiekamp Sobibor. Van Han Hollander worden fragmenten uit zijn radioverslagen van het Nederlands elftal in het concert verwerkt

Edy Hamel werd vermoord in Auschwitz. Joop van der Heide overleefde de oorlog. Hij werd tijdens de Razzia van Rotterdam in november 1944 opgepakt, kwam vrij en droeg een half jaar later een steentje bij aan de bevrijding van zijn stad.

De concertreeks komt tot stand na contact tussen Jurryt van de Vooren en het Fonds voor Cultuurparticipatie, dat voor financiële steun zorgt.  Ook de provincie Drenthe, de gemeenten Utrecht en Wageningen en het K.F. Hein Fonds ondersteunen het project. 

De concerten beginnen op 19 maart in Emmen. Daarna volgen Maasbracht (20 maart), Utrecht (27 maart), Alkmaar (3 april), Sneek (16 april), Wageningen (24 april) en Amsterdam (4 mei).