Nieuws

Joop van der Laan overleden

Joop van der Laan, voormalig sportverslaggever bij Omroep Zeeland, is vrijdag 11 maart op 67-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van vijf jaar. In februari vorig jaar maakte Van der Laan bekend dat hij dat hij niet langer behandeld kon worden aan een kwaadaardige tumor.

Sinds 1991 was Joop van der Laan als freelance-radioverslaggever actief voor Omroep Zeeland, naast een baan als ambtenaar bij de gemeente Schouwen-Duiveland. In Zeeland stond hij bekend om zijn enthousiaste verslaggeving. Joop van der Laan was ook actief voor SD Sport (over sport op Schouwen-Duiveland) en de website RondOm Vandaag (op Schouwen-Duiveland).

,,Het is mijn passie en het verveelt nooit. Soms zit je bij een voetbalwedstrijd waar geen moer aan is, maar dan nog overheerst het gevoel: ik ben erbij en doe wat ik graag doe”, vertelde Joop van der Laan in 2019 in een interview met PZC. Hij volgde de Zeeuwse sporters ook als ze elders in het land actief waren.

Joop van der Laan op 4 september 2021 in gesprek met Louis van Gaal. (foto: privécollectie)

In 2012 verscheen van hem een boek: Het gaat niet om de vraag. ,,Ik wilde aan kinderen en kleinkinderen laten zien: dit heb ik al die jaren gedaan en daar ben ik geweest. Want ik was altijd op pad." Met de titel van het boek verwees hij naar zijn debuut als omroepverslaggever. ,,Ik las mijn vragen toen op van papier en dan was ik zo gefixeerd op de volgende vraag dat ik het antwoord op de eerste vraag vaak niet eens hoorde. Ik weet nu dat het om het antwoord gaat en niet om de vraag”, zei Van der Laan daar later over.

Op 4 september 2021 werd voor hem geregeld dat hij vanuit een bed langs de zijlijn in Eindhoven de voetbalinterland Nederland – Montenegro (4-0) kon volgen. Na afloop kwamen bondscoach Louis van Gaal en de spelers Frenkie de Jong, Memphis Depay en Virgil van Dijk bij hem langs. Louis van Gaal werd daarbij door Joop van de Laan herinnerd aan een interview tijdens een trainingsstage van Ajax in 1995.

Op woensdag 16 maart (19.00 -21.00) is er in de kantine van SV Duiveland gelegenheid om te condoleren. Dat kan ook via www.joopvanderlaan.nl/condoleance