Nieuws

Nog even wachten op accreditatieproces voor WK Qatar 2022

Eind april of anders begin mei zullen nadere details over het accreditatieproces voor het WK in Qatar bekend worden gemaakt, heeft de FIFA ons laten weten. Volgens de wereldvoetbalbond zal als gebruikelijk worden gewerkt met quota voor verslaggevers en fotografen. Maar de ervaring leert volgens de KNVB dat de beschikbare aantallen altijd toereikend zijn.  

Het toernooi, dat op 21 november wordt geopend door het Nederlands Elftal en Senegal, duurt tot en met 18 december 2022. 

Nog onduidelijk is hoe hoog de tarieven voor het verblijf zullen zijn. De oliestaat meldt aan Al Jazeera 130.000 kamers beschikbaar te hebben voor ruim een miljoen fans, spelers en uiteraard de media. Volgens Al Jazeera heeft de organisatie in een verklaring te kennen gegeven “geen zorgen te hebben over een tekort aan accommodatie”.    

Zo zijn er onder meer twee cruiseschepen gehuurd met in totaal 4.000 bedden voor buitenlandse bezoekers. Over prijzen voor mediahotels valt nog niets te zeggen. Op booking.com staan voor fans zonder kaartje schrikbarend hoge prijzen, maar ook dat is gebruikelijk voorafgaand aan een WK. 

Als het aan Hein Meurs, eindredacteur van het voetbalmagazine Staantribune en oprichter van het Comité Cancel Qatar 2022 ligt, blijft het sportjournaille beter thuis. 

‘Sportjournalisten die het WK in Qatar bezoeken, legitimeren dit foute voetbalevenement’, stelde hij vorige week in een opiniestuk in Trouw. En: ‘Niet tijdens, maar vóór het WK moet je in Qatar zijn. En risico durven nemen. Zoals menig, helaas veelal buitenlands, journalist. Niet als spreekbuis van de voetbalbond of om op te tekenen dat er arbeidsmigranten zijn die willen dat het WK doorgaat, omdat ze werk móeten hebben. Want juist dáárom worden ze uitgebuit. Ook in het huidige medialandschap zou het best wat kritischer mogen, zonder bang te zijn voor activist te worden versleten.’ 

Lees zijn hele betoog op:  

(https://www.trouw.nl/opinie/sportjournalisten-ga-niet-naar-het-wk-in-qatar~b810b3a6/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F