Nieuws

NSP stelt John Volkers kandidaat voor bestuur AIPS Europa

De NSP heeft John Volkers kandidaat gesteld voor de functie van lid van het bestuur van AIPS Europa. Indien verkozen volgt Volkers Gio Lippens op als bestuurslid, die na vier jaar niet beschikbaar is voor een herverkiezing. De verkiezingen worden gehouden op het AIPS Congres 2022 van 3 tot 6 oktober in Rome.

Volkers, die als sportverslaggever 15 Olympische Spelen (zomer & winter) versloeg en daarnaast 4 WK’s en 4 EK’s voetbal onder zeer veel meer, geldt als een zeer ervaren sportkenner en kent vele generaties sportjournalisten.

John Volkers

Het bestuur van de NSP hecht er met zijn kandidatuur aan bestuurlijk actief te blijven binnen de Europese sectie van de AIPS en daarin verandering te brengen.

De NSP was met een reeks andere Europese landen namelijk zeer gekant tegen de uitreiking van de AIPS Media Awards, begin juni in Doha (Qatar). Je organiseert geen journalistenfeestje in een land waar volgens vele collega’s (The Guardian, NY Times, BBC en vele andere media) en mensenrechtenorganisaties de arbeidsomstandigheden voor (buitenlandse) werknemers zwaar en gevaarlijk zijn, aldus het standpunt van het NSP-bestuur.

De Deense zusterorganisatie van de NSP, Danske Sportsjournalister, is daarom voornemens de internationale koepelorganisatie AIPS te verlaten. In Denemarken ontstond een ware mediastorm na de aankondiging van de AIPS om de internationale jaarprijzen in een van de omstreden stadions in Qatar uit te reiken, aldus de voorzitter van de Danske Sportsjournalister, Jimmy Bojgaard.

De NSP heeft besloten voorlopig te kijken of de AIPS van binnenuit kan worden hervormd. Er is een Europese resolutie opgesteld om voortaan geen AIPS-bijeenkomsten meer te houden in landen zonder persvrijheid en zonder respect voor de vrijheid van meningsuiting. Die motie wordt gesteund door België, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Zwitserland en Estland. Andere landenorganisaties hebben nog geen standpunt ingenomen of zijn afwijzend. Wordt vervolgd.