Nieuws

Topman WK Qatar moet buigen voor Nederlandse journalisten

Hassan Al Thawadi, secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK voetbal in Qatar, heeft zich vrijdag 1 juli moeten neerleggen bij de beroepsopvattingen van Nederlandse journalisten. De topman van het WK zag zich gedwongen af te zien van zijn voornemen om tijdens een persgesprek in Amsterdam alleen ‘off the record’ in te gaan op vragen. Na een protest van John Graat (Trouw), gesteund door meerdere collega’s, ging hij overstag.

WK-topman Hassan Al Thawadi (links) en Gijs de Jong (KNVB) bij het persgesprek in Amsterdam. (Foto: Ramon van Flymen/ANP)

,,Als hij vast had gehouden aan zijn plan alleen off the record te willen praten, was ik opgestapt. Dat had ik als journalist geweigerd. Gelukkig zag hij dat uiteindelijk ook in en hebben we de gelegenheid gekregen om in alle openheid vragen te stellen. Niet dat hij veel opmerkelijks heeft gezegd, want het ging hem er toch vooral om het WK zo goed mogelijk te verkopen”, aldus John Graat.

,,Een persontmoeting moet transparant verlopen”, vindt Graat. ,,Niet zoals bijvoorbeeld vorige week gebeurde hij de presentatie van Mark van Bommel als trainer van Antwerp. Daar liet Marc Overmars weten dat hij niet geciteerd mocht worden. Gelukkig heeft Jan-Cees Butter, die daar namens Trouw was, geweigerd onder die voorwaarde met Overmars in gesprek te gaan. “

Al Thawadi, die ook voorzitter was van de organisatie die de toewijzing van het WK voor elkaar kreeg, was op uitnodiging van de KNVB in Amsterdam. Hij werd vergezeld door Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. Naast het gesprek met mediavertegenwoordigers en journalisten ging Al Thawadi in overleg met vertegenwoordigers van Oranjefans en met maatschappelijke organisaties, zoals Amnesty International en FNV. Een geplande ontmoeting met politici werd afgelast omdat niemand zich hiervoor had aangemeld.