Nieuws

Met uitslagen op BBC radio valt icoon weg

Het besluit van de BBC om elke zaterdagmiddag om 5 uur het voorlezen van de uitslagen van 72 voetbalwedstrijden op de radio te schrappen heeft veel kritiek losgemaakt. Sportminister Nadine Dorries verzocht de BBC tevergeefs de beslissing te herzien. Het nationaal instituut voor blinden protesteerde heftig, ook zonder resultaat.

Vanaf de jaren vijftig hadden de vijf minuten met voetbaluitslagen een iconische betekenis in het Verenigd Koninklijk. Van 1974 tot 2013 was de in 2014 overleden James Alexander Gordon de bekendste stem op de Britse zenders. Met dictie droeg hij de ‘Classified  Football Results’ voor. De club die had gewonnen noemde hij met stemverheffing, de naam van de verliezer werd gedempt gebracht.

Volgens de BBC laat de programmering niet langer toe dat er ruimte was voor de uitslagen, de voorbeschouwing op de Premier League-wedstrijd van half zes wordt belangrijker geacht. Het besluit viel de verstokte fans rauw op het dak omdat het niét was aangekondigd. Het tv-programma Match of the Day begon zaterdag de uitzending over de tweede competitieronde met een persiflage op de radio-uitslagen waarbij de wedstrijden uit de eerste ronde werden voorgelezen. ‘Voor het geval u de uitslagen van vorig weekend nergens heeft kunnen vinden’, spotte presentator Gary Lineker. Dat kwam hem op kritiek op de social media te staan.

In een variant op de BBC-uitslagen las Frits van Turenhout (1913-2004) vanaf de jaren zestig jarenlang op zondagmiddag, stipt om half vijf, de uitslagen voor van het Nederlands betaald voetbal. Aan de wijze waarop hij 0-0 uitsprak, wordt nog vaak gerefereerd. Voordat Frits van Turenhout in de lucht kwam, werden de uitslagen gepresenteerd door correspondenten uit onder meer Groningen, Maastricht en Tilburg.

In Nederland werd al in 1923 begonnen met voetbaluitslagen op de radio, zo meldt de website www.sportgeschiedenis.nl.  De wedstrijdverslagen en uitslagen werden in codetaal uitgezonden, zodat alleen de betalende leden persbureau Vaz Dias (voorloper van ANP) daarvan gebruik konden maken. .