Nieuws

Melden onveilige ervaringen noodzaak voor media

Bij de start van het voetbalseizoen heeft een delegatie van KNVB, ESPN en NSP een eerste audit uitgevoerd met betrekking tot de veiligheid van cameramensen, fotografen, journalisten en andere werkenden langs de velden.

De eerste wedstrijd die werd bezocht was die tussen Heracles en ADO Den Haag. We zullen alle bevindingen aan het einde van de eerste reeks bezoeken delen met de betrokkenen en zien hoe we verder gaan.

Belangrijk aspect is en blijft dat alle fotografen en journalisten bij incidenten meteen melding maken bij de perscoördinator én indien mogelijk ook bij de veiligheidscoördinator. Doe dit onmiddellijk na afloop!

Pas dáárna graag de klacht/het incident ook kenbaar maken via mail of telefoon bij de NSP. We hebben inmiddels reeds enkele keren meegemaakt dat incidenten wel bij ons werden gemeld, maar dat de mediaverantwoordelijken van de club van niets bleken te weten, terwijl zij opmerkten na afloop in zowel de pers- als fotografenkamer aanwezig te zijn geweest. Dat leidt tot irritaties die het zoeken naar oplossingen onnodig beïnvloeden. Een en ander is ook vastgelegd in het protocol dat wij onderstaand nogmaals onderstrepen:

 PROTOCOL VEILIGHEID RONDOM VOETBALVELDEN

ALGEMEEN UITGANGSPUNT:

Fotografen, journalisten en cameralieden moeten zich veilig voelen om hun werk te doen in de stadions, maar ook op weg naar de stadions vanaf hun parkeerplek en na afloop ook terug naar hun auto. Behalve garanties voor hun persoonlijke veiligheid moet ook hun apparatuur gevrijwaard blijven van beschadiging door stadionbezoekers/derden. Indien sprake is van bedreiging, het slachtoffer zijn van fysiek geweld en/of beschadiging van apparatuur, dan wordt de betrokken kaarthouder van de NSP geadviseerd de volgende stappen te ondernemen.


1. Meld een incident te allen tijde meteen na afloop bij de persvoorlichter van de thuisspelende club en vraag hem/haar daarvan ook onmiddellijk melding te doen bij de veiligheidscoördinator. Vraag desnoods ter plekke om een onderhoud met de veiligheidscoördinator. En schakel meteen na een incident ook een steward in

2. Verzamel zo veel mogelijk (beeld)materiaal van incidenten/verdachten en vraag ook collega’s om dat te doen.

3. Meld een incident zo spoedig mogelijk bij de NSP, per mail of anders via het 24 uur per dag bereikbare noodnummer van de NSP: 070-4157898. Wacht niet tot ná het weekeinde. En maak ALTIJD melding

4. De KNVB heeft de clubs opgedragen te investeren in betere camera-apparatuur ter opsporing van de daders. Een goede plaatsbepaling van vuurwerk- en biergooiers is daarbij van wezenlijk belang. Noteer en/of fotografeer daarom de locatie van de vermoedelijke daders.

5. Doe bij vernieling en/of bij fysiek geweld ALTIJD aangifte. Dat kan ook anoniem. Overleg bij twijfel over het doen van aangifte met de NSP.

         
De KNVB heeft juristen in dienst genomen die behulpzaam zijn bij het opsporen van daders en het aansprakelijk stellen voor de schade. In overleg met de NSP en de KNVB kan daarvoor een – kosteloze - procedure worden begonnen. Maak daar gebruik van!