Nieuws

Spaanse tv-journalisten mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen

Televisie-verslaggevers van de Spaanse zenders Telefonica en streamingsdienst DAZN lopen het risico dat ze bij kritische vragen een werkverbod krijgen bij wedstrijden in het Spaanse topvoetbal. Ze mogen alleen ‘positieve vragen’ stellen. De sanctiemogelijkheid is vastgelegd in het nieuwe tv-contract, dat LaLiga heeft afgesloten.   

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) heeft geprotesteerd tegen de nieuwe regels. ,,De voorwaarden komen dichtbij verbanning van journalisten na ongewenste vragen. Ze komen neer op beperking van de vrijheid van meningsuiting voor de media”, aldus Teresa Ribeiro namens de OSCE.

In de tv-contracten is letterlijk vastgelegd dat journalisten ‘geen schade mogen toebrengen aan reputatieschade van de competitie, clubs, spelers, coaches en toeschouwers.’

Javier Tebas, directeur van LaLiga, beklemtoonde in een reactie dat interviews kort na afloop alleen over de wedstrijd mogen gaan en dat andere vragen in de persconferenties kunnen worden gesteld.