IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Ik sta versteld van de massale belangstelling voor schaatsen’

Besteden jullie in België veel aandacht aan schaatsen, Bert?

,,Als het niet te ver weg is, willen we er wel bij zijn, voor flitsen op de radio en een korte samenvatting in het journaal. Sinds Bart Swings op serieus niveau meedoet, is het interessant voor ons om hier aanwezig te zijn, voor interviews en randverhalen. Zijn prestaties wakkerden de belangstelling aan. Dat is dus pas na het WK van 2013 begonnen. We hebben simpelweg te weinig atleten in de sport om schaatsen heel consequent te volgen.”

Hoe deden jullie verslag van de Winterspelen in Sotsji in 2014?

,,Daar waren we met twee verslaggevers van de VRT. Het commentaar bij de wedstrijden werd vanuit de studio in Brussel gedaan. Ik was er niet alleen voor het schaatsen. Ik heb daar zowat alle sporten gevolgd, van bobslee tot ijshockey. De wintersporten leven niet echt in België.”

Is er toekomst na Bart Swings?

,,Jelena Peeters die op het EK in Heerenveen bij de vrouwen meedeed, is al 31. Verder hebben we nog Thomas Vosté, een jonge shorttracker die zich nu op het langebaanschaatsen toelegt. Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of we van hem internationaal iets mogen verwachten.”

Hoe kijk je aan tegen de massale belangstelling voor schaatsen in de Nederlandse media?

,,Ik sta er versteld van. Zeven tot acht uur live op de tv van het EK, dat zou bij ons ondenkbaar zijn. Feit is dat het hier gebeurt en dat de belangstelling dat wel zal rechtvaardigen.”

Welke sporten volg je verder bij de VRT?

,,Ik doe veel voetbal voor de radio, onze nationale competitie en ook de Europa League, zoals onlangs Standard Luik tegen Ajax.”

Doe je ook verslag van het Belgisch kampioenschap schaatsen?

,,Daar ben ik nog nooit geweest. Ik meen dat ze in Nederland worden gehouden want België heeft niet eens een baan hiervoor. Bart Swings doet meestal niet mee.”