Nieuws

Ook mediarechten in Belgisch en Portugees voetbal naar DAZN

Het wereldwijde sportplatform DAZN heeft de sportmedia-activiteiten van de Eleven Group overgenomen. Daarmee verkrijgt DAZN  ook de mediarechten op het Belgisch en Portugees voetbal, die in handen waren van Eleven Sports. De overnameprijs is niet bekend gemaakt.

De binnenlandse voetbalrechten in Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje behoorden al toe aan DAZN. Met nu ook België en Portugal is DAZN de grootste sportrechtenhouder in Europa. De rechten in België, voor circa 103 miljoen per jaar, lopen door tot medio 2025.  Vooralsnog verandert de deal niets voor de tv-abonnees. 

DAZN (spreek uit ‘DaZone’)  bestaat nog maar sinds 2016. Naast veel competitievoetbal bezit het rechten in boksen, vechtsporten en de Amerikaanse competities NBA en NFL. Ook is het zeer actief in onder meer boksen en vechtsport.

In de toekomst wil DAZN uitgroeien tot meer dan een streamingplatform voor live sport. Zo wordt gedacht aan een mogelijkheid voor kijkers om te chatten tijdens wedstrijden in plaats van klassieke tv-commentatoren. Een ander idee is het inzetten van youtubers die live commentaar geven. Ook wil DAZN zich toeleggen op live gokken en online games.

Eigenaar van DAZN is Len Blavatnik (65), een Brits-Amerikaanse miljardair die is geboren in Oekraïne. Blavatnik heeft via zakenpartners indirecte banden met de Russische president Vladimir Poetin. Zijn zakenpartner Viktor Vekselberg staat op de sanctielijst van de VS en Europa.

Volgens The Sunday Times is Blavatnik met een geschat vermogen van 25 miljard euro de rijkste inwoner van het Verenigd Koninkrijk. Om DAZN financieel overeind te houden moest Blavatnik begin dit jaar nog 4 miljard in het bedrijf pompen.

In zijn portefeuille zijn onder meer aluminiumsmelters en oliebedrijven ogenomen.  In 2011 kocht Blavatnik, die in New York studeerde en de Amerikaanse nationaliteit verkreeg, het toen zieltogende Warner Music, dat in 2020 naar de beurs werd gebracht. Blavatnik verkocht zijn laatste Russische eigendommen in 2013 en vergaarde daarna als filantroop goodwill in Groot-Brittannië. In 2017 werd hij door de Queen tot ridder geslagen waarmee hij en zijn familie ook de Britse nationaliteit kregen.

De Britse krant The Guardian noemde hem ooit een ‘vriend van Poetin’, wat tot een proces, schadevergoeding en rectificatie leidde. Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg behoort Blavatnik tot een nieuwe categorie oligarchen die aan zowel westerse als Russische sancties zijn ontsnapt.