Nieuws

Fierljeppen in Netflix-serie met andere vormen van sport

Een fotoboek van de Vlaamse fotograaf Hannelore Vandenbussche is de basis voor de documentaire-reeks ‘Human playground’ op Netflix. Daarin komen 24 vormen van sport in 25 landen aan bod. Hannelore Vandenbussche reisde voor haar fotoboek naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië, samen met de Britse fotograaf Jimmy Nelson die een boek maakte over uitstervende stammen. 

Naast bijzondere sportvormen uit diverse culturen komen in de documentaire-reeks ook de ervaringen van wielrenster Ellen van Dijk in de klassieker Parijs – Roubaix en het fierljeppen in Friesland aan bod.  

,,Ik raakte in de ban van bijzondere sporten en spellen", zegt Hannelore Vandenbussche, die na haar fotografiestudie in Amsterdam is blijven wonen, in de Belgische krant Het Nieuwsblad. ,,Ik zag hoe kinderen in Mongolië twintig kilometer gingen pony-racen in de steppen, zonder zadel of bescherming. In Ethiopië zag ik stokvechters die elkaar de kop insloegen om het hart van een vrouw te veroveren. Ik wilde er meer over weten, maar kon er nergens een boek over vinden. Al snel wist ik: ik ga dat boek maken." 

In samenwerking met Isidoor Roeters van producent Scenery werkte Vandenbussche het boek uit tot een mediaal project, waarbij ondernemer Marcel Boekhoorn werd betrokken als uitvoerend producent. Zo raakte ook Netflix geïnteresseerd.  

Als voice-over werd de Brit Idris Elba gestrikt. Hij won een Golden Globe voor zijn hoofdrol in de detectiveserie Luther en wordt getipt als de volgende James Bond.