Nieuws

Boek Yoeri van den Busken ode aan vader

Geen nieuw sportboek van Yoeri van den Busken, wél een ode aan zijn in 2017 overleden vader. Het resultaat is een koffietafelboek van 312 pagina's, vol zwart-witfoto's van wereldberoemde podiumkunstenaars, geschoten door zijn eigen vader Hans van den Busken. 

Yoeri van den Busken, columnist op nsp.nl, bracht de foto’s samen in het boek Ander licht, verwijzend naar de wijze waarop zijn vader fotografeerde: zonder flits, slechts gebruikmakend van de spotlights. ,,Zijn grote passie werd ballet. Hij was gefascineerd door de bewegingen. Hij is zelfs op balletles gegaan om beter te begrijpen hoe een danser denkt en handelt. Hij reisde daarna met grote gezelschappen als Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater”, zegt Yoeri van den Busken in De Telegraaf. 

Hans van den Busken fotografeerde onder anderen de chansonniers Édith Piaf, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud en Jacques Brel, de jazzgrootheden Miles Davis, Louis Armstrong, Josephine Baker, Sammy Davis junior en Ella Fitzgerald en vaderlandse iconen als Wim Sonneveld, Toon Hermans, Liesbeth List en Ramses Shaffy.  

Hans van den Busken overleed in 2017 op 82-jarige leeftijd aan alzheimer. Yoeri van den Busken: ,,Ik bleef achter met de sleutel van zijn archief. Daar vond ik vergeelde doosjes met duizenden originele foto's. Ik ben natuurlijk niet objectief, maar ik werd gegrepen door de grote namen én de kwaliteit van zijn werk. Alles in zwart-wit. De één haarscherp, de ander korrelig, maar hij wist de kunstenaar in zijn of haar moment van diepe passie te grijpen." 

De VandenEnde Foundation erkende de foto's als 'cultureel erfgoed' en stelde Yoeri van den Busken financieel in staat de nalatenschap van zijn vader te bundelen.  

Het boek ‘Ander licht’ kan worden besteld via de website yoerivandenbusken.nl