Nieuws

‘Friendship over country’ – de bijzondere reis van Ruud van Os

Ruud van  Os, de hoofdredacteur ad interim van Rijnmond, heeft een bijzondere reis achter de rug om zijn vriend Gregg Berhalter als bondscoach van de VS te steunen.

,,Ben slechts 22 uur in Qatar geweest. Twee nachten overgeslagen, want in het vliegtuig slapen is iets dat je kort en vluchtig doet. Maar het was het allemaal waard”, reageert Van Os.  ,,Prachtige ervaring als onderdeel van de Team USA-bubbel.”

Bij de NOS zei hij over het verlies: ,,Ik vind Amerikanen altijd groots in hoe zij weten om te gaan met verlies. Dat zie je nu. De spelers en trainers melden zich bij de familie in dit vak. Het is stil, maar er wordt veel geknuffeld. We steunen elkaar."

Ruud van Os (rechts) met Gregg Berhalter in Qatar

Van Os woonde op uitnodiging van Berhalter het duel Nederland – Verenigde Staten op het WK in Qatar bij, op uitdrukkelijke voorwaarde dat hij geen oranje zou dragen.  

,,Saturday. For me: friendship over country. Go for it!", appte Van Os aan de vooravond van het voor hem beladen duel.

,,Van Os is één van de weinige landgenoten die hoopt dat niet de Nederlanders, maar de Amerikanen doorgaan”, schreef Rijnmond  voorafgaand aan de wedstrijd op zijn website, wat leidde tot berichtgeving in andere media. ,,Hij is goed bevriend met de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter en steunt hem door dik en dun.” Maar dat is volgens Rijnmond nog niet het hele verhaal. Ook Louis van Gaal kwam jaren geleden bij de familie Van Os over de vloer. ,,Dan bestelden we met z'n allen Chinees en keken we naar Studio Sport. Hij was toen al in alles bepalend. Zelfs als we Chinees gingen halen."

Berhalter en Van Os kennen elkaar al ruim 25 jaar. De vriendschap begon halverwege de jaren '90, toen de Amerikaan in Rotterdam bij Sparta speelde. ,,In die periode was ik nauw betrokken bij Sparta Honkbal en als stadionspeaker van Sparta", blikt Van Os terug. ,,Op dat moment kwam een Amerikaan, Adam Slocum, hier honkballen. Met hem deed ik leuke dingen en ging ik op pad. Dat was best wel veel, want hij was hier alleen." Toen Berhalter van FC Zwolle naar Sparta kwam, koppelde Van Os hem met Slocum. Twee Amerikanen bij elkaar. ,,Dan was ik misschien wat meer avondjes vrij, haha!"

Ruud van Os bij een shirt van Team USA (Foto's: Ruud van Os)

Na zijn tijd bij Sparta speelde Berhalter voor SC Cambuur, Crystal Palace, Energie Cottbus en 1860 München. Overal bezocht Van Os Berhalter, net als later in zijn trainersloopbaan in Stockholm.

Wat de WK-wedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten voor hem nog pikanter maakt, is dat Van Os óók de bondscoach van Oranje goed kent. Als speler van Sparta kwam Louis van Gaal bij de ouders van Van Os over de vloer.  ,,Hij was toen een oude vriend van mijn vader. Sinds Van Gaal bij Sparta weg is, is dat contact een beetje verwaterd. Maar Van Gaal belde mijn vader wel toen hij 80 jaar werd. Het zegt wel wat."

https://www.rijnmond.nl/nieuws/1584337/de-bondscoach-van-nederland-en-van-de-vs-kwamen-bij-ruud-van-os-over-de-vloer-maar-hij-juicht-zaterdag-voor-amerika

https://nos.nl/video/2454816-sparta-stadionspeaker-kent-van-gaal-maar-is-vrienden-met-bondscoach-vs