Nieuws

Servische vertaling van boek Tadic in aantocht

Auteur Sander Zeldenrijk heeft zijn handtekening gezet voor de vertaling van zijn boek ‘Tadic, ultieme prof’ in het Servisch, laat hij op LinkedIn weten. Daarbij plaatst hij als ‘autora’ een afdruk van het in het Servische gestelde contract.

Sander Zeldenrijk (Foto: Bert Wisse)

Daarvoor liet hij via Twitter al weten dat het boek reeds aan zijn tweede druk toe is.

De hoofdredacteur van Ajax Life Magazine voert op sociale media een meeslepende campagne ter ondersteuning van zijn boek. Daarbij krijgt hij ook alle medewerking van zijn onderwerp, die in de Ajax Fanshop zijn boek persoonlijk kwam signeren voor de eerste kopers.

In Het Parool vertelde hij onlangs over de totstandkoming van het boek, waarvoor hij in november 2021 werd benaderd door uitgeverij Ambo-Anthos. In dat interview liet hij onder meer optekenen waarom de captain van de Serviërs interessant is. “Zijn naam, hij is op leeftijd; hij gaat niet meer heel lang voetballen, er komt een WK aan en vooral: hij heeft bij Ajax heel wat losgemaakt. Hij is een fenomeen; Erik ten Hag vergelijkt hem qua impact met Jari Litmanen en Frank Rijkaard, en daar ben ik het wel mee eens.”

Boek cover

Hij ging vervolgens bij Tadic langs om zijn toestemming te vragen. “Ik sprak hem in de gym van De Toekomst, waar hij zijn buikspieroefeningen lag te doen. ‘Het is een boek óver jou, het kost jou weinig tijd,’ zei ik. ‘Het enige wat ik van jou vraag is of ik tot slot mijn lijst met vragen die alleen jij kan beantwoorden met jou kan doornemen en of je bepaalde zaken kan verifiëren.’ ‘Dat is goed,’ antwoordde hij. ‘Geen probleem.’ Binnen een paar minuten was het beklonken.”

Voor het boek heeft Zeldenrijk tachtig mensen gesproken, onder wie zijn trainers, spelers en oud-ploeggenoten zoals Miralem Sulejmani, Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt. “Ik ben naar Servië geweest, met tolken erbij. Heb zijn trainers gesproken en jeugdvrienden gevraagd of hij echt geen alcohol dronk. Zijn ouders hebben me een ingerichte kamer laten zien, wat nu een soort museum is. Zij waren geweldig, ze zijn heel trots op hun zoon. Je moet dan oppassen dat je niet teveel wordt ingepakt, want het moest natuurlijk geen hagiografie worden.”

Tadic zelf heeft het boek volgens Zeldenrijk nog niet gelezen. “Hij wacht op de eventuele Servische vertaling.” Dat probleem is dus nu opgelost.

Titel: Tadić - Ultieme prof

Auteur: Sander Zeldenrijk

Uitgeverij: Ambo/Anthos

Prijs: € 21,99