Nieuws

Scoops en talenten gezocht voor de NSP-jaarprijzen (herhaling) op 30 januari

De jaarprijzen van de NSP zullen worden uitgereikt op maandag 30 januari 2023 ten kantore van de Nederlandse Loterij in Rijswijk.

Daar heffen we het glas op het sportjaar 2023 en kijken we terug op het bizarre WK in Qatar. Wat heeft dat opgeleverd en ons geleerd?

En uiteraard huldigen we de prijswinnende collega’s in de diverse categorieën, onder wie de Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2022.

Voor de andere categorieën zijn we overigens nog op zoek naar enkele representatieve inzendingen om de keuze voor de diverse jury’s zo lastig mogelijk te maken. 

Zo worden de makers van de beste sportscoops van het jaar opgeroepen hun ‘breaking news’ in te zenden voor de Scoop van het Jaar 2022. Zoals gebruikelijk zetten we de maker(s) van het meest onthullende nieuwsfeit 2022 in het zonnetje, als opvolger(s) van Dennis van Eersel (RTV Rijnmond) die vorig jaar werd gelauwerd voor zijn primeur over het afblazen van de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord.

Dennis van Eersel, verslaggever van Rijnmond, winnaar van Scoop van het jaar 2021 (Foto: Stephan Tellier)

Inzendingen, graag onderbouwd en voorzien van bewijsstukken en vindplaatsen, kunnen worden ingestuurd via info@nsp.nl. Een deskundige jury, bestaande uit de freelancers Natasja Weber, Yoeri van den Busken en Frank Woestenburg zullen de onthullingen vergelijken en daaruit de meest spraakmakende primeur kiezen.

Ook de jury van de prijs voor het Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022 (winnaar vorig jaar Chiel van Koldenhoven) wordt graag getipt over jong, maar aanstormend talent, ook vanuit de regio. Door de jaren heen is immers een mooi rijtje van winnaars ontstaan, zoals:

2015: Michel Abbink (Nu.nl)
2016: Fabian van der Poll (NRC)
2017: Pieter Zwart (VI)
2018: Pim Bijl (AD)
2019: Michel Doodeman (VICE Sports)
2020: Erik van Haren (De Telegraaf)
2021: Chiel van Koldenhoven (NOS)

De talentenjury bestaat uit Diana Kuip (freelance sportjournalist voor o.a. NOS, RTL7, VI, AD, Bicycling, JFK, NPO Radio1), oud-sportjournalist Henk van der Sluis (ex-AD, ex-Parool) en Fabian van der Poll (VI).

De NSP Sportfoto van het Jaar 2022 wordt dit jaar gekozen door een jury bestaande René Bouwman (De Telegraaf), onze foto-ambassadeur Louis van de Vuurst en freelancer Mathilde Dusol. De inzendtermijn daarvoor is inmiddels geopend en loopt tot en met 26 december (zie elders op de website).

De Sportjournalist van het Jaar wordt als altijd gekozen vanuit het discrete gezelschap van oud-winnaars, onder voorzitterschap van Guus van Holland. Sportjournalist van het Jaar 2021 werd Willem Vissers (de Volkskrant).

De keuze voor de Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2022 (vorig jaar: Femke Heemskerk) komt het bestuur van de NSP toe. Daarover besluit het NSP-bestuur op een van de laatste dagen van het jaar.