Nieuws

Lot Iraanse journalisten blijft onduidelijk

Nog altijd is onduidelijk welk lot drie sportjournalisten en enkele tientallen andere journalisten in Iran wacht, die allen gevangen zijn genomen tijdens de protestacties na de dood van Mahsa Amini. Zij overleed in gevangenschap na haar arrestatie door de moraalpolitie.

Tijdens de uitreiking van RSF Press Freedom Awards, vorige week in Parijs, lazen de kinderen van de Iranese journaliste Narges Mohammadi een boodschap van hun moeder voor. (Foto: ANP/ Jana Call / ABACPRESS)

Eerder werd bekend dat de fotojournalisten Niloofar Hamedi en Arya Jafari vanwege hun werk gevangen zitten. Met Ehsan Pirbornash blijkt een derde sportjournalist te zijn gearresteerd. Ehsan Pirbornash zou naar het WK voetbal in Qatar afreizen, maar werd op 28 oktober opgepakt. Hij is verslaggever van de door de overheid geleide sportkrant Iran Varzeshi en lid van de hoofdredactie van de onafhankelijke website Varzeshi Media. Sportjournaliste Saeedeh Fathi, die op 16 oktober werd gearresteerd is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. 

De AIPS heeft een hernieuwd beroep gedaan op de regering van Iran om de drie sportjournalisten en alle andere journalisten die vanwege hun werk gevangen zitten, vrij te laten. In het hoofdbestuur van de AIPS is Iran vertegenwoordigd door Seyed Abdolhamid Ahmadi.